Bahadırhan Dinçaslan'ın Yeni Kitabı Yayında: 'Tuğrul ve Ejderha'

TAKİP ET

TamgaTürk kurucusu Bahadırhan Dinçaslan'ın yeni kitabı Ötüken Neşriyat'tan çıktı.

TamgaTürk kurucusu Bahadırhan Dinçaslan'ın yeni kitabı Tuğrul ve Ejderha, Ötüken Neşriyat tarafından yayımlandı. 

Editörlüğünü Oğuzhan Murat Öztürk'ün, kapak tasarımını Ceyhun Durmaz'ın yaptığı kitapta anlatılan masalın geçtiği yerin haritasını ise Kerem Karagöz tasarladı.



Birçok eserinin yanı sıra daha önce kaleme aldığı "Tolkien Ne Yaptı?" kitabıyla ve Muhammed Âkif tarafından bestelenen "III. Çağ Ağıdı" şiiriyle de bilinen bir Tolkien hayranı olan Dinçaslan'ın eserinin arka kapağının ilk cümlesinde de Tolkien'e atıfta bulunuldu.

"Usta Tolkien Böyle Yapmıştı"

"Dillerin büyülü bilimine adanan hayatlar er geç bir dil yaratmak isterler — Usta Tolkien böyle yapmıştı. Masallar, efsaneler, mitlerle örülü bir çocukluktan gelip, dünyaya baktığında incecik bir tülün ardında belli belirsiz destan yaratıklarını görmeye devam eden büyükler de kendi masal evrenlerini yaratmak istiyorlar gibi. En azından elinideki kitabın yazarı için böyleydi: Anadolu'nun ücra köylerinde epey sıradan ve özelliksiz görünen her yaşın, korunun, kayalığın mutlaka bir hikâyesi vardır. O hikâyeleri hala hatırlayan birilerinden dinlediğinizde, atalarımızın neden bütün nesnelerin ruhu olduğuna inandığını anlarsınız. Ruhlar âlemindesinizdir artık, 'gerçek hayat' bütün raşesizliğiyle akıp giderken, yalnız sizin gözlerinize görünen manzaralar baktığınız her dağda, ayaklarınızı ıslattığınız her derede zihninizde bir şehrayin resmeder.

Gök Atlılar Efsanesi, bir masallar örgüsünün küçük, mütevazı bir parçası. Mutasavver bir evrende ihtiyar ebelerin çocuklara anlattığı nice masaldan biri, her biri esasen eski ve görkemli bir destanın küçülmüş, taşralaşmış kırıntılarından ibaret. Örgü bittiğinde, bütün masalları dinlediğinizde, ölümsüz efsane sizin de zihninizi ele geçirecek — heniz destanının tamamını dinlemeye hazır olmayanları hazırlamak için siz de masalları anlatmaya başlayacaksınız."

Kitabını yeni dünyaya gelen oğlu Elçibey Duran'a ithaf eden Bahadırhan Dinçaslan, eserinde "Hun devrinin öncesinde, Asya'da bir yerlerdeki bir masal coğrafyasının en bilindik efsanesini anlatıyor."

"Kara muñ kelmeğinçe Kara Yalga keçme!"

Dinçaslan okuyucu için bıraktığı notta şu ifadeleri kullanıyor:

"Kitaptaki manzum kısımların hepsi, rüyamda gördüğüm ulu kamın ağzından duyup, hatırımda tutabildiklerimdir. Yalnızca bir adedi, Yetik Ozan'a aittir ki, düşümdeki kam da kendisiyle yakın dost olduklarını, ona bu türküyü ağbaşların esinlediğini anlatmıştı. O manzum kısımlara bakınca, bildiğimiz, Türk tarihinin çeşitli çağlarından ve coğrafyalarından gelen türkülerden izler taşıdıklarını görebilirsiniz. Mesela sevgili Tayfun Tanju Kara ile birlikte dinlediğimiz Alibiy Romanov eserlerinden, Kaşgarlı'nın alıntılarından, Avşar ağıtlarından. Hepsinin esin kaynağı, aynı kamdır, benzerlik bu yüzdendir. 

Okuyucu için kitabın sonunda bir rehber var. Muhayyilenizde hikayenin doğru canlanması için okumanız faydalıdır. Baltar kültürü, tarihi ve dininin inceliklerinin geri kalanına, kitap boyunca aşina olacaksınız.

Kara muñ kelmeğinçe Kara Yalga keçme!"

"Tuğrul ve Ejderha"yı Ötüken Neşriyat'tan hemen satın alabilirsiniz

TamgaTürk Kurucusu Bahadırhan Dinçaslan Bilkent Üniversitesi'nde Türk Milliyetçiliği Dersi Müfredatına Girdi

bahadırhan dinçaslanın yeni kitabı yayında ötüken Ötüken neşriyat tamgatürk bahadırhan dinçaslan