Bakan Karaismailoğlu Açıkladı: Kanal İstanbul'un Maliyeti Şimdiden 5 Milyar Dolar Arttı

TAKİP ET

Kanal İstanbul'un maliyeti daha yapılmadan 5 milyar dolar artacak. Ulaştırma ve Altyapı Karaismailoğlu Bakanı Karaismailoğlu, "15 milyar dolar olarak hesaplamıştık, 20 milyar doları bulacak" açıklamasını yaptı.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden Dilek Güngör'e açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un maliyetinin 15 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktığını söyledi.

92 Milyar Liralık Artış

İstanbul'u dev bir adaya dönüştürecek olan proje kapsamında Sazlıdere Köprüsü'nün yapımına başlandığını açıklayan Bakan Karaismailoğlu, "Yollar ve tren hatları yapılıyor. Bu, dünyanın en önemli projelerden biri. Uzun soluklu bir iş. İmar planları yapıldı. Maliyet ilk baştaki hesaplamalardan biraz daha fazla… 15 milyar dolar olarak hesaplamıştık, 20 milyar doları bulacak" dedi.

Bu artış şimdilerde yaklaşık 92 milyar Türk lirasına tekabül ediyor.

Projeyi genel bütçeye yük olmadan yapmak istediklerini söyleyen Karaismailoğlu, "Proje eninde sonunda hayata geçecek. Bu bir ihtiyaç. Şu anda dünya ticaret hacmi 12 milyar ton. Rakam 2030'da 25 milyar tona çıkacak. Bu yüklerin yüzde 90'ı denizden taşınıyor. Şu anda Boğaz'dan 40 bin gemi geçiyor. Yarın gemi sayısı 60-70 bine çıkarsa Boğaz'dan geçmesi mümkün olmaz. O zaman ne olacak? Marmara Denizi gemi havuzuna dönüşür" ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu'nun İddiası Doğru mu?

Fakat Karaismailoğlu'nun iddiasının aksine 2006-2018 yılları arasında İstanbul Boğazı'ndan geçen yıllık toplam gemi sayısı artmamış, yüzde 24 oranında azalma görülmüştü. Bunun yanı sıra gelişen teknolojiyle son 15 yılda Boğaz'da yaşanan kaza sayısı yüzde 39 azaldı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bakan Adil Karaismailoğlu kanal istanbul maliyeti şimdiden 5 milyar dolar arttı