Bakan Koca: Kısıtlamaya Mecbur Kalacağımız Bir Seyir Şu An Yok

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda Kurban Bayramı nedeniyle yapılan aile ziyaretlerinin vaka sayılarında artışa neden olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu durumun aşı programını riske attığını kaydetti.

"Unutmayalım ki en az iki doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilmiyor. Birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar" diyen Koca, "Benzer şekilde iki doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliği azalıyor ve bu durum da hastalığa yakalanma riski ortaya çıkıyor. Bunlar, aşı programının başarıya ulaşmasının önündeki en önemli risk faktörleridir" diye konuştu.

Vaka sayılarının artışı nedeniyle kısıtlamalara gidilmesinin de bir risk olduğunu belirten Koca, "Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiç birimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şuan için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır. Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır" ifadelerini kullandı.

Aktif Vakaların Yüzde 87'si Aşısı Tamamlanmamış Kişiler

"Şu an aktif vakalarımızın yaklaşık %87'si aşısı tamamlanmamış kişiler" diyen Bakan Koca, "Mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı %5'den az. Hastanede yatan hastalarımızın %95'i de aşısı tamamlanmamış kişiler" şeklinde konuştu.

Bakan Koca Kısıtlamaya Mecbur Kalacağımız Bir Seyir Şu An Yok