Bakan Kurum: Müsilajın Toksik Özellik Göstermediğini Tespit Ettik

TAKİP ET

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı.

Bakan Kurum, kurul toplantısından sonra yaptığı açıklamada Marmara'da durumun iyiye gittiğini ve 7 gün içinde 2 bin 684 metreküp müsilajın toplandığını belirtti. 

“Marmara’da düne göre bugün iyiye gidiş var” diyen Kurum, müsilajın daha önce de Avustralya, Yeni Zelanda’da, Baltık, Adriyatik, Tiren ve Alboran denizlerinde de görüldüğünü belirtti. 

“Biz de aynı sorunla mücadele eden diğer ülkeler gibi; ortak bir irade ortaya koyduk, hep birlikte hareket ettik. Hamdolsun aldığımız hızlı aksiyonla, ortaya koyduğumuz çalışmalarla sonuç almaya başladık. 8 Haziran’da başlattığımız Türkiye’nin en büyük deniz temizliği seferberliğimiz ilk günkü hızla ve azimle devam ediyor. Toplam 2 bin 684 metreküp müsilajı topladık. Toplanan müsilajı, Bakanlığımız tarafından izin verilmiş, özel geçirimsizliğe sahip düzenli depolama alanlarına götürerek bertaraf ettik. Farklı noktalardan 550 numune aldık. Denetimlerimiz neticesinde, Balıkesir’de bir gübre fabrikası, bir termal tesisi; yine Yalova’da 3 tersane işletmesini kapattık. 55 tesis, 9 gemiye, 10 milyon lira idari para cezası uyguladık, denetimlerimize gece gündüz aralıksız olarak devam ediyoruz” diyen Kurum, müsilajın zararlı olmadığını keşfettiklerini açıkladı.

"Müsilajın tehlikeli atık olup olmadığını gösteren 5 metal elementi var. Müsilaj örneklerini, her birinin üzerinden ayrı ayrı test ettik. Yaptığımız ilk çalışmalar neticesinde; bugün itibariyle müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediğini tespit ettik. Bu çalışmalar ilk test sonuçlarımız. Sağlık Bakanlığımız, ODTÜ, TÜBİTAK ve bilim insanlarımızla yürüttüğümüz ileri analiz ve test çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuşan Kurum, 3 hafta içinde Marmara Denizi Havzasında'ki tüm atıksu arıtma tesislerinin denetleneceğini ve Marmara'ya atık bırakan fabrikalara desteklerin kısıtlanacağını veya tamamen kaldırılacağını açıkladı.

Bakan Kurum Müsilajın Toksik Özellik Göstermediğini Tespit Ettik