Bakan Murat Kurum: Atatürk Havalimanı'nda Külliye Geleneği Sürdürülecek

TAKİP ET

Murat Kurum, yok edilmek istenen Atatürk Havalimanı'na ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Yok etmek istedikleri Atatürk Havalimanı'nda yapılacak millet bahçesindeki fidan dikim töreni öncesinde konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Mevcut pistler olabildiğince korunacak, pistler çeşitli spor aktiviteleri için kullanılacak. Millet Bahçesi çevresinden bir duvar ile ayrılacak, kuzey ve güney girişlerinde tasarlanan yapılar ile külliye geleneği sürdürülecek" dedi.

Sözcü'nün haberine göre alan içinde 18 bin kişilik cami inşa edileceğini söyleyen Kurum, "Millet bahçesine girişler 15 metre yüksekliğindeki Dua Kubbesi’nden sağlanacak" diye konuştu.

Alanda "yayadan daha hızlı bir ulaşım aracı olmayacağını" belirten Kurum, "Böylece pusetli anneler, küçük çocuklar, yaşlılar ve engelliler güvenli bir alanda, bahçenin keyfini sürebilecek. Türk bahçe kültüründe olduğu gibi pınarbaşıyla başlayarak tüm bahçeyi boylu boyunca akan bir dere yer alacak. 3 metre genişliğe ve 2 bin 350 metre uzunluğa sahip dere doğal eğimiyle denize doğru akacak. Dere boyuna inen basamaklar ziyaretçilerin suyla temas etmelerine, en fazla 20 santimetrelik su derinliği ise çocukların güvenle suyla oynamalarına imkân sağlayacak" ifadelerini kullandı.

"İki Uçak Pistinin Olduğu Alana 145 Bin 300 Ağaç Dikilecek"

"2.5 kilometre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde iki adet uçak pistinin olduğu alana yaklaşık 145 bin 300 ağaç dikilecek" diyerek pistlerin yok edileceğini itiraf eden Kurum, "Mevcut pistler olabildiğince korunacak, pistler çeşitli spor aktiviteleri için kullanılacak. Millet Bahçesi çevresinden bir duvar ile ayrılacak, kuzey ve güney girişlerinde tasarlanan yapılar ile külliye geleneği sürdürülecek. Doğu-batı pistleri acil durumlarda hizmet verecek. Bu alanı kesinlikle konuta ve imara açmıyoruz" şeklinde konuştu.

Mevcut havalimanı yapılarının fuar alanı, müze, gençlik merkezi gibi yapılarak dönüştürüleceğini söyleyen Kurum, "22 biner metrekarelik iki Külliye yapısında düzenlenecek kütüphane, derslik, atölyeler ve millet kıraathaneleri ile gençler ders çalışabilecekleri, araştırma yapabilecekleri, yeni hobiler edinebilecekleri alanlara kavuşacak" dedi.

çevre ve şehircilik bakanlığı murat kurum çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı atatürk havalimanı külliye geleneği sürdürülecek