Bakanın Yerli Sentez Dediği Çin Virüsü İlacı Hint Ürünü Çıktı

TAKİP ET

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yerli sentezle üretildiğini söylediği Favicovir ilacının hammaddesinin Hint malı olduğu ortaya çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Mustafa Varank'ın yerli ve milli şeklinde lanse ettiği Çin Virüsü ilacı Favicovir'in yapımında kullanılan favipiravir hammaddesinin Hindistan'dan 280 bin kutu ithal edildiğini söyledi.

Emir, söz konusu durumla ilgili "Biz de sevindik, gururlandık ama bakın elimde gümrük girişleri var. Atabay firması, yani Medipol'ün ortaklaştığı Atabay firması Temmuz ayından sonra 2 bin 222 kilogram yani 280 bin kutuluk Hindistan'dan favipiravir hammaddesi ithal etmiş. Dolayısıyla, size yerli sentez diye başvurmuş ama kendisi ithal ürün kullanmış, bilginiz olsun. Bu ruhsat geçerli midir, bu ruhsat eksikse, yanlışsa gereğini yaptınız mı" şeklinde konuştu.

Murat Emir, Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Medipol'ün ilacına ruhsat verilebilmesi için başka 3 firmanın ruhsatlarının bekletildiğini iddia etti. Emir, konuşmasında "Sayın Bakan, yeni bakan yardımcınız hayırlı olsun. Bu gidişle bütün Medipol'ü Sağlık Bakanlığı'na taşıyacak gibi görünüyorsunuz. Medipol aşkınız hiç bitmedi. Yine, bir Medipol aşkından bahsedeceğim. 12 Haziran'da Sanayi Bakanı büyük bir müjde verdi dedi ki 'Medipol ve bir ilaç firması ortaklığında yerli favipiravir üreteceğiz' Söz verdiler ama o ilaca ruhsat verebilmek için daha önce martta, nisanda başvurmuş olan 3 firmanın başvurusu bekletildi ve 10 Temmuz’dan sonra ruhsatlandırıldı bunlar, üretime başladılar" ifadelerini kullandı. 

Fahrettin Koca ise söz konusu iddia hakkında "Çin'den 140 dolara alınan ilacın yerlileştirilmesi çalışmaları yürüttük ve bu ilacı sentezlemek üzere, kurucusu olduğum üniversiteden bir öğretim üyesi arkadaş, bilinen bir firmaya sadece proje desteği verdi. Sentez başarıldı. Bu arada 3 tane farklı firma da hammaddesini ithal ederek müracaatını yaptı. Bu 4 firma rekabet halindeydi ve 'tek firmaya olmayacak, 4 firmaya birlikte verilecek, 13-14 dolardan da fazla fiyatı olmayacak' dedim. 2 firma hemen kabul etti. Devamında biz 4 firmaya ruhsat verdik" şeklinde cevap verdi. Hindistan'dan ithal edilen hammadde hakkında ise yorum yapmadı. 

favicovir hindistan ithal hammadde ilaç yerli ilaç covid-19 mustafa varank fahrettin koca