Bakanlardan Marmaris Yangınına İlişkin Açıklama: Soylu'dan İdam Vurgusu

TAKİP ET

Marmaris'te günlerdir süren orman yangınına ilişkin Bakanlar Soylu ve Kirişçi'den açıklama geldi.

21 Haziran Marmaris'te başlayan orman yangını 4. gününde halen sürüyor. Hektarlarca ormanlık arazi küle dönerken görevlilerin ve gönüllülerin alevlerle mücadelesi sürüyor.

Kuvvetli rüzgar nedeniyle duman ve küller ilçe merkezine kadar gelirken yangını çıkaran şahıs güvenlik güçleri tarafından yakalandı ve şüpheli suçunu itiraf etti.

Tutuklandı: Marmaris'te Orman Yangınını Çıkaran Şahsın İfadesi Ortaya Çıktı


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yalnızca son 12 saatte 180 hektar ormanın yangını açıkladı. Gürün yangının 3 noktada sürdüğünü ve yayıldığını belirirken Meteoroloji Genel Müdürlüğü Güney Ege'de 40-60 km/sa kuvvetinde rüzgar beklendiğini bildirdi.

"Son Sözü Söylemek İçin Bugünü Takip Etmek Durumundayız"

Sahada "çok büyük tehlike arz eden unsurlar kalmadığını" açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "Ama konu neticelenmiştir diyemeyiz" dedi. Kuvvetli rüzgar uyarısını hatırlatan Kirişçi, "Çalışmalarımız sabahtan beri hızla ilerlemiştir. Dün gece boyunca, sabaha kadar teşkilatlarımız yoğun çalışmayı karadan sürdürmüşlerdir. Bunun bize sonuç aldırdığını belirtmek isterim. Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda ama o son sözü söylemek için bugünü takip etmek, izlemek durumudayız" diye konuştu.

"En Büyük Riskimiz Öğleden Sonra Çıkabilecek Rüzgar"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise orman ekiplerinin erken müdahalesinin alevlerin geniş alanlara yayılmasını engellediğini savundu. Yangın alanlarına sivillerin girmesinin engellendiğini belirten Soylu, "Sahada çok profesyonel bir çalışma oldu. Yani, aman birisine bir şey olacak mı endişesinden ziyade profesyonel ekiplerin koordinasyonu çok iyi oldu. Hava ve kara koordinasyonu çok iyi oldu. Trafo, çöp toplama merkezi tehlike idi, havadan ve hava kararınca, sabaha kadar sektör sektör ayırıp o bölgelerin tamamını söndürdüler. Şu anda bir bölge var, hem havadan hem karadan etrafı çevriliyor. En büyük riskimiz öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Tedbirleri almaya çalışıyor arkadaşlarımız" ifadelerini kullandı.

Soylu'dan İdam Vurgusu

Pek çok ülkenin yardım teklifi yaptığını belirten Soylu, konunun tüm dünyayı ilgilendiren bir mesele haline geldiğini söyledi. "Sorumluluk sahibi olan herkese sesleniyorum; hem kendi sorumluluğumuza hem de zincirleme sorumluluğumuza hep beraber uymak durumundayız. Zannediyorum savcılığa sevk edilecek" diyen Soylu, "Bu işlerden canı yanan bir vatandaş olarak söylüyorum bu cezalar özellikle orman konusundaki cezalar artırılmalıdır. İdam konusu Türkiye’de çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusu. Evet ağıza hoş gelmiyor. Ama başka bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekir" şeklinde konuştu.

bakan içişleri bakanlığı tarım ve orman bakanı vahit kirişçi süleyman soylu marmaris orman yangını idam vurgusu açıklama