Bakanlık Ankara Adliyesi'nin Ek Binaları İçin Her Yıl Milyonlarca Lira Kira Ödüyor: Ankara Barosu'ndan 'Başkentte Tek Adliye' Talebi

TAKİP ET

Ankara Barosu başkentte tek bir adliye olması gerektiğini savunan bir video yayımladı.

Ankara Barosu'nun sosyal medya hesabından yayımladığı videoda yer verilen bilgilere göre Ankara Adliyesi birbirinden uzak yerlerde ayrı 8 binadan oluşuyor.

Bu adliyeler arasındaki mesafe, adliye binaları arasındaki en kısa güzergah kullanıldığı takdirde 35,7 kilometre, yani avukatlar ve vatandaşlar adliyeler arasında ulaşım için çok fazla zaman ve emek sarf ediyor. 

Bir Sonraki Duruşma Farklı Konumda Olabilir

Ayrıca mahkemeler sıkça yer değiştirdiği için avukatlar bir sonraki duruşmalarının farklı konumlarda olabildiği, hatta ilgili mahkemenin trafik levhalarının gösterdiği yönlerde bulunmadığı belirtiliyor. Buna örnek olarak Ankara Vergi Mahkemeleri'nin yeri ve trafikte yer alan levhaları gösteriliyor. Vergi mahkemelerinin konumu değişmesine rağmen 2 yıldır yön levhaları halen eski konumu gösteriyor.

Ankara Barosu'nun yayımladığı videolu açıklamada "Mahkemelere ulaşımın bu denli zor olması, Anayasal güvence altında olan mahkemeye erişim hakkının da ihlalidir" denildi.

Bu durumun aynı zamanda Ankara'da trafiğin yoğunlaşması ve trafikte geçen sürenin artması gibi birçok soruna neden olduğu belirtiliyor.

Ek Binalar İçin Her Yıl Milyonlarca Lira Kira Ödeniyor

Bunun yanı sıra 2017 yılında yayımlanan gazeteci Alican Uludağ imzalı bir habere göre, o tarihte Adalet Bakanlığı Ankara Adalet Sarayı ihtiyacı karşılayamadığı için icra, hukuk, ticaret ve iş mahkemelerinin bulunduğu 4 hizmet binası için yıllık 12 milyon lira kira ödüyordu.  Bu rakamın bugün ne boyutta olduğu bilinmiyor.

adalet bakanlığı ankara adliyesi ek binaları için her yıl milyonlarca lira kira ödüyor ankara barosu başkentte tek adliye talebii talebi