Bakanlık Sel Felaketinin Önünü Açmış: Dere Yatağına Yapılaşma Önerisi

TAKİP ET

CHP Heyeti, sel felaketinin yaşandığı bölgelere giderek hazırladığı raporu yayımladı.

Sağanak yağış sebebiyle selin meydana geldiği Sinop, Bartın, Kastamonu ve Karabük'e giden CHP Heyeti, sele ilişkin raporunu yayımladı. Raporda yer alan tespitlere ilişkin bilgi veren CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç; Kastamonu’da 62, Sinop’ta 15, Bartın’da 1 kişi olmak üzere şu ana kadar toplam 78 yurttaşın yaşamını yitirdiğini, Sinop’ta 8 ve Kastamonu’da 26 olmak üzere 34 kişinin de kayıp olduğunu belirterek açıklamalarına başladı. 

CHP Heyeti'nin hazırladığı “Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Seller Hakkında Ön Rapor” başlıklı raporda; selden en çok etkilenen yerleşim yerlerinin Sinop’un Ayancık ve Türkeli; Kastamonu’nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı; Bartın’ın Ulus ilçeleri olduğu bilgisi verildi.

Dere yatağında yapılaşmanın Bakanlığın önerisiyle gerçekleştiği belirtilen raporda, Bozkurt'un nüfusunun giderek azalmasına rağmen dönemin Çevre ve Ormancılık Bakanlığı'nın 'nüfus artacak' diyerek yapılaşmanın artmasına yönelik öneri sunduğu ve dere yatağına yapılması planlanan 8 katlı binalara izin verdiği kaydedildi.

Tomruk Deposu Felaketin Büyümesine Neden Oldu

İhmallerin sıralandığı raporda selin yıkıcı etkilerine zemin hazırlandığı belirtilerek, “Tarihinde birçok kez sel yaşayan Ayancık’ta, kentsel yerleşimin geçmişteki felakete göre tasarlanmadığı ortaya çıkmıştır. Dere yatağı içerisinde Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimler tarafından kurulan tomruk deposu, yaşanan felaketin sonuçlarını daha da ağırlaştırmıştır. Babaçay mahallesinde 35 yıl önce toprak kayması yaşanması üzerine inşa edilen afet konutları, dere yatağına inşa edilmiştir. Tomruk deposundan selle gelen tomrukların dere yatağını daha da daraltması, köprüleri yıkmış, felaketin daha da büyümesine neden olmuştur” ifadeleri yer aldı. 

Bozkurt'ta Uyarı Yapılmış Ancak Uyarılar Dikkate Alınmamış

62 kişinin yaşamını yitirdiği Kastamonu'nun selden en çok etkilenen ilçesi Bozkurt'ta daha önce uyarılar yapıldığı ancak bu uyarıların dikkate alınmadığı belirtilen raporda, sele neden olan etkenler şu şekilde sıralandı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı’nda, 2014 yılında da taşkın yaşanan Ezine çayı üzerinde incelemeler yapıldığı, çay yatağı üzerinden yapılan modellemelerde, derenin sağ sahilinin yüksek taşkın tehlike riskine maruz kaldığı uyarısı yapılmıştır. Planda, 2014 yılında Ezine Çayı’nın taşması sonucunda Abana ilçesi yerleşim yerleri ve ticaret alanları sular altında kaldığından da söz edilmektedir.

Planda, ilçe merkezindeki dere ıslahı sırasında sağ sahildeki kanal duvarlarının sol sahildeki duvarlardan yaklaşık 1 m daha düşük yapıldığı, iki dere birleşiminin 150 m mansabında, her iki sahilde de dereye erişim için açıklıklar bırakıldığı, kanal duvarlarının birleştirilmediğinden söz edilerek, bu açıklardan taşan suların akarsuya dönemediği için sağ ve sol sahil yerleşimlerinde ciddi taşkın riski oluşturduğundan söz edilmiştir.

15 Ağustos 2021 yılında, Ebru HES’te herhangi bir patlama olmamıştır iddiasıyla paylaşılan videodan erişilen görüntüde; regülatörlerin kurulduğu her iki vadiden de gelen derelerin yataklarının genişlediği, Regülatör 1’in bulunduğu vadinin girişindeki köprünün bir kısmının yıkıldığı ya da derenin getirdiği molozların altında kaldığı, taşkın alana kurulan santral binası ve şantiye alanlarının sel suyu ve balçık altında kaldığı görülmektedir.

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın Ebru HES’in su toplama yapılarının bulunduğu bölgede yaptığı çekimlerde, HES’in su toplama yapısının zarar gördüğü belgelenmiştir. Bu durumda, devlet kurumları ile şirket yetkililerinin bir ağızdan dile getirdikleri HES yapılarında herhangi bir yıkım olmamıştır iddiası çürümüştür.

Ebru HES ile ilgili yapılan hava çekimlerinde, onlarca tomruğun yatık bir şekilde bırakıldığı ormanlar da görülmektedir.''

chp sel raporu kastamonu sinop bartın ihmal hes karabük bartın