Balık Avcılığı Yasaklandı, Balıkçılar Karara İsyan Etti

TAKİP ET

Jandarma Genel Komutanlığı'nın iç sularda balık avcılığını yasakladığını duyan balıkçılar karara tepki gösterdi.

4 Haziran günü 81 il valiliğine ve il jandarma komutanlıklarına yazı gönderen İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, yaz aylarında suda boğulma olaylarına karşı tedbirler alınmasını istedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile gönderilen yazıda yaz aylarında artan boğulma vakalarının engellenmesi gerektiği, bu sebeple iç sular, göl, gölet, nehir, sulama kanalı ve su birikintisi gibi yerlerde balık avcılığının yasaklandığı belirtildi. 

Tedbirlerin Alınması Yeterli Olurdu

Yasak kararından haberi olan amatör oltacılar kararı protesto etti. Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Federasyonu Başkanı Serkan İnanç, yasak kararında genel ifade kullanıldığını sadece amatör avcıların değil ticari balıkçılığın da yasaklandığını belirterek,  “Son yıllarda hep benzer sıkıntılar yaşıyoruz. Yüzme bilmeyen vatandaşlarımızın suya girmeleri tabi ki kabul edilemez bir durumdur. Her ne sebeple olursa olsun tedbir almadan serinlemek için bile olsa su kanallarına, göl, gölet ve barajlara girmek, yüzmek sonunda insan hayatı olunca tabi ki hepimizi üzer. Fakat olta balıkçılığı ile yüzme, suya girip serinleme eylemlerinin birbiri ile karıştırılmaması lazım. Biz olta balıkçıları olarak olta attığımız suya girip yüzerek yakalamayı hedeflediğimiz balığı ürkütmeyiz. Bot ya da tekneler ile suya açıldığımızda da can yeleğimiz, düdüğümüz, ışığımız zaten olmak zorunda. Bunların kontrolünün ilgili birimlerce sağlanması bizler için yeterli olacaktır” ifadelerini kullandı.

İnanç 'balık avlanması' maddesinde bir yanlışlık olabileceğini söyleyerek, ''Bu yaşananların yanlış anlaşılmadan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Zaten iki gündür yapmış olduğumuz araştırmalarda da görüştüğümüz birçok yetkiliden aynı cevabı aldık. Bir an önce bu yazıdan 'balık avlanılması' ifadesinin çıkartılarak tekrardan illerimizdeki ilgili kurumlara gönderilmesi en büyük dileğimiz. Zaten balık avlanılması denildiğinde de sadece biz doğa aşığı olta balıkçıları değil elbette ki ticari balıkçıları da kapsar ve etkilenen kişi sayısı milyonlarla ifade edilir'' şeklinde konuştu.

 

balık sular yasak av balıkçı serkan inanç göl nehir