Balkan Devlen Cevapladı: Rusya Ukrayna'yı Tekrar İstila Edecek mi?

TAKİP ET

Donbas ve Kırım'ı işgal eden Rusya, Ukrayna topraklarını tekrar işgal edecek mi?

Daha önce "Putin Ukrayna'yı vassal devlet haline getirmek istiyor. Avrupa'yı başka bir savaşa sokmadan durdurulmalı" diyen Macdonald-Laurier Enstitüsü'nden uluslararası ilişkiler uzmanı Balkan Devlen, Hindsight20/20'de kaleme aldığı analizde "Rusya Ukrayna'yı tekrar istila edecek mi?" sorusunun cevabını verdi.

Hava Taarruzu İhtimali Yüzde 70

Bu yılın Nisan ayından önce kara birliklerinin müdahil olmadığı ya da çok az sayıda kara biriminin müdahil olduğu hava harekâtlarının yaşanma olasılığını yüzde 70 olarak gördüğünü belirten Devlen, Rus kontrolü altındaki Donbas'a daha fazla asker sevkiyatı yapılarak ya da farklı mevkilerden daha geniş kapsamlı olarak kara birlikleriyle bir istilaya girişilmesi ihtimali ise yüzde 50 olarak değerlendirdi.

Putin'in Temel 2 Siyasi Hedefi

Putin'in yaptığı büyük askeri yığınakla doruğa çıkardığı gerilimi belli imtiyazlar elde etmeksizin düşürmeye razı olmayacağını belirten Devlen, "Bu talepler neler? 1. NATO ülkeleri ve Ukrayna arasında eğitim, tatbikat vb. hiçbir askeri, güvenlik iş birliğinin olmaması. Artık bu talep Ukrayna'nın NATO'ya üye olmaması ile sınırlı kalamaz. 2.Minsk Anlaşması'ndaki Rus şartlarına uyulması" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'dan gelen "Rus tehdidinin abartıldığı"na ilişkin açıklamaların kafa karıştırıcı olduğunu belirten Devlen, "Benim yanılmam ve Ukraynalıların durumu daha iyi değerlendiriyor olması mümkün ve Putin bu iki politik hedefine ulaşmadan bırakıp gidebilir. Ama Ukraynalıların temennileriyle akıl yürütüyor olması da olası" dedi.

"Putin Hedeflerine Ulaşmak İçin Güç Kullanmaktan ve Bedel Ödemekten Çekinmeyeceğini Gösterebilir"

Putin'in gelecek yıllarda bu fırsatı elde edemeyeceğini düşünerek harekete geçmesi gerektiğine kanaat etmesinin muhtemel olduğunu belirten Devlen, Putin'in karakterinin ve giderek daralan çevresinin bu çarpık okumaya neden olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Putin'in siyasi hedeflerine ulaşmak için askeri güç kullanmaktan ve bedel ödemekten çekinmediğini göstermesi gerektiğini belirten Devlen, kısa sürecek ama hava saldırıları ve kara birlikleriyle yapılacak yoğun bir taarruzun Avrupa Birliği'ni, bilhassa Almanları, hatta belki de ABD'yi korkutmaya yetebileceğini ifade etti. Bu durumda AB ve ABD Ukrayna'yı Rusya'nın taleplerini, en azından Minsk Anlaşması'nı uygulaması ya da NATO'ya asla üye olmayacağını ilan etmek, askeri iş birliğini azaltmak gibi ciddi bir kısmını kabul etmeye zorlayabilir. 

Alman ve Fransız Çatlağı

Bu ihtimalin Putin için en olumlu senaryoyu teşkil ettiğini belirten Devlen, Putin'in Avrupalıların -Almanların ve Fransızların- vereceği tepkiye yönelik tahmininin doğru olabileceğini, ilk füzeler uçuştuğunda bu iki ülkenin çabucak boyun eğme ihtimalinin câri olduğunu kaydetti. 

İlk saldırılardan sonra olayların nasıl gelişebileceğini öngörmenin zor olduğunu ve bu nedenle Putin'in AB'ye karşı daha ikna edici olmak için kara işgaline de girişebileceğini belirten Devlen, çatışmanın Donbas'ta Rus ayrılıkçılar tarafından kurulan kukla yönetimlerin Rusya tarafından resmen tanınması ve Rus ordularının bu "ülkelerin" resmi davetiyle bölgeye kalıcı olarak yerleşmesinin Putin'in -söylem açısından "geri adım atmış olmadan"- yükselttiği gerilimi düşürmesi için imkân tanıyabileceğini belirtti.

Balkan Devlen, kara birliklerinin dahil olmadığı bir harekatın daha muhtemel olduğunu ancak gelişmelere göre kara harekatının da başlamasını ihtimal dahilinde gördüğünü açıkladı.

rusya ukrayna belarus abd ab almanya fransa savaş askeri istila balkan devlen analiz