Balkan Türkleri ile İlgili Sözleriyle Tartışma Konusu Olan ORSAM Başkanı'ndan Açıklama

TAKİP ET

Katıldığı bir programda Balkan Türkleri için "Türkleşmiş" ifadesini kullanan ORSAM Başkanı Ahmet Uysal, bir açıklama yayımlayarak yanlış anlaşıldığını belirtti.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programında Balkan Türkleri için kullandığı "Balkan göçmenleri Türk değildir, Türkleştirilmiştir" ifadelerinin ardından başlayan tartışmalara dair bir açıklama yayımladı.

Önce İYİ Partili İbrahim Alagöz'ün, sonrasında da Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün sert bir dille eleştirdiği ve çok sayıda da sosyal medya kullanıcısının tepki gösterdiği Uysal, "Benim sözlerimin Balkan göçmenlerine karşıymışım ve onları Türk saymıyormuşum gibi yansıtılması iyi niyetle bağdaşmayan bir çarpıtmadan başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında yanlış anlaşıldığını önü sürdüğü ifadelerini 3 madde ile açıklayan ORSAM Başkanı, Osmanlı Devleti'nde "bugünkü anlamda dar etnik kimlik vurgusu" olmadığını, Balkanlardan Türk boylarına mensup olanların yanı sıra farklı etnik kökenden insanların da Anadolu'ya geldiğini kaydetti.

Suriyelilerle ilgili ifadeleriyle de tepki çeken Uysal, açıklamasını "Türkiye dün olduğu gibi, bugün de dinine ve ırkına bakılmaksızın tüm mazlumların sığınağı olmaya devam edecektir" cümlesiyle tamamladı.

ahmet uysal orsam başkanı balkan türkleri ertuğrul özkök ibrahim alagöz osmanlı devleti etnik kimlik vurgusu suriyeli sığınmacılar