Bank of America, Mehmet Şimşek'in Yabancı Yatırımcılarla Yaptığı Toplantıya Katılan Fon Yöneticilerinin İzlenimlerini Aktardı

TAKİP ET

Bank of America (BofA) AKP'li Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 4-5 Ekim'de yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıya katılan fon yöneticilerinin izlenimlerini aktardı.

Bank of America (BofA) AKP'li Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 4-5 Ekim'de yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıya katılan fon yöneticilerinin izlenimlerini aktardı.

Şimşek ile görüşen fon yöneticileri değerlendirmelerinde, Bakan Şimşek’in şeffaf ve dürüst olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Politikacıların ortodoks ekonomiye desteğinin geri döndüğünü ve ekonomi politikasının tekrar yoluna girdiğini düşündüklerini kaydettiler. Ancak politikanın daha önce olduğu gibi tersine dönme ihtimalinin var olduğu ve en büyük endişelerinin bu olduğu belirtildi.

Fon yöneticileri genel olarak, Türkiye ekonominisin çok hızlı toparlanmayı yönetebileceğini belirttiler. Bununla beraber tam bir toparlanma için enflasyonda anlamlı bir düşüş görülmesi ve döviz tamponlarının oluşması gerektiğini işaret ettiler.

Görüşlerine yer verilen 500 milyar dolarlık İngiliz fon yöneticisi, “Mevcut ekonomik programın devam etmesi koşuluyla Türkiye için olumluyum. Başarının 3 itici gücü; gelecek yıl enflasyonun düşmesi, KKM mevduatlarının başarılı bir şekilde azaltılması ve Türk lirasının öngörülebilir bir şekilde devalüe edilmesi. Bu zorlukların üstesinden başarılı bir şekilde gelinmesi risk priminin azalmasına yol açacaktır” dedi.

Yönettiği fon büyüklüğü 500 milyar doların üzerinde olan İngiliz varlık yönetim şirketinin ise risklere vurgu yaptığı görüldü. Türkiye ile ilgili ağırlık azalt tavsiyesini koruyan fon, ekonomide bazı zorluklar olduğunu ve tam bir toparlanmanın kolay olmadığını belirtti. Fonun değerlendirmesinde yapısal sorunların devam ettiği ve bunları çözmenin zaman alacağı ifade edildi.

BofA’nın yayımladığı dokümanda görüşlerine yer verilen bir İngiliz portföy yönetim şirketinin temsilcisi, “Politika yönündeki değişiklikleri cesaret verici bulmakla birlikte, ekonominin önündeki zorlukların büyüklüğü hala gözümüzü korkutuyor. Enflasyon ve döviz rezervleriyle ilgili endişelerimiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

Bir başka İngiliz fon yöneticisi ise toplantıya ilişkin, “Türk hikayesine olan güveni önemli ölçüde artırdı. Ancak yine de Türk devlet tahvillerinin çok pahalı, dövize karşı değer kaybının çok sakin ve kredi notlarının biraz sıkı olduğunu düşünüyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Konuyla ilgili görüş bildiren bir ABD’li hedge fon yöneticisi ise “Görüşmenin oldukça iyi olduğunu düşündüm ve bakanın şeffaflığını takdir ettim. Döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye verilen önceliği takdir ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bir başka hedge fon yöneticisi ise yüksek ABD faizleri, yüksek petrol fiyatları ve yerel seçimler öncesi alınabilecek olası popülist kararları gerekçe göstererek, “Önümüzdeki 3-6 ay içinde risk-getirinin ağırlığı azaltmak için daha uygun olduğuna inanıyorum. Yerel seçimlerden sonra tekrar bir gözden geçirme yapacağız. Seçimlerden sonra daha kararlı önlemler alabilirler. Şu anda Türkiye'de aldığımız pozisyon hafif düşük ağırlıkta” diye ekledi.

BofA'nın notunda gözlemleri aktarılan yönettiği fon büyüklüğü 1,5 trilyon dolar düzeyinde olan ABD'li bir fonun ise Bakan Şimşek'in mesajlarını ikna edici bulduğu aktarıldı. Fonun temsilcisi Türkiye için risklerin devam ettiğini ancak Bakan Şimşek'in uzun bir süre görevinde kalacağına inandıklarını belirtti.

 

bofa mehmet şimşek bank of america mehmet şimşek mehmet şimşek yabancı yatırımcı mehmet şimşek yabancı fon mehemt şimişek bank of america bank of america