Barın Katliamı Şehitleri Anılıyor

TAKİP ET

İşgalci Çin'in 5 Nisan 1990'da Doğu Türkistan'ın Barın kasabasında gerçekleştirdiği katliamda şehit olanlar anılıyor.

Barın'da İşgalci Çin'in uyguladığı gayrımeşru doğum yasağını ve Çinlilerin Doğu Türkistan'da iskanını protesto eden sivil halka ateş açması üzerine gelişen olaylarda Çin'in uyguladığı kesif şiddet hareketleri Barın halkını bir milli direnişe itmiş, işgalci Çin yönetimi ise nüfusu 20 bine ancak ulaşan Barın'a 22 bini aşkın asker ve tank, helikopter, savaş uçağı ve benzeri ağır silahlar sevk ederek büyük bir katliama imza atmıştı.

Binlerce kişinin katliama uğradığı Barın'daki şiddet olaylarını tüm Doğu Türkistan'daki yoğun idamlar ve baskılar takip etmiş, Kaşgar ve Hotan başta olmak üzere tüm Doğu Türkistan'da on bine yakın Uygur genci idam ve ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya bırakılmıştı.

On gün boyunca süren katliamda işgalci Çin ordusu, büyük bir ordu gücü kullanarak Barın kasabasını yerle bir etmiş, neredeyse tamamen yok edilen Barın Katliamını 170 ölüm, 350 esir gibi komik rakamlar açıklayarak aklamaya çalışmıştı.

Katliamın 31. yılında şehitler anılıyor. "Kamp Mağdurları", katliamı unutturmamak için bugün İstanbul'da bir anma programı düzenledi. Kamp Mağdurları, Çin'in İstanbul Konsolosluğu’nun önünde saat 11.00'da basın açıklaması yaparak şehitleri andı. "Katliamdan Soykırıma" sözleriyle yapılan anma töreninde Çin'in halihazırda toplama kamplarında tuttuğu yüz binlerce Uygur Türküne ve Çin'in Doğu Türkistan'da soykırıma dönüşen baskı politikalarına da dikkat çekildi.

 

Barın Katliamı Şehitleri Anılıyor soykırım gulca