Baş Ağrısına Ne İyi Gelir

TAKİP ET

Milyonlarca insan gün içerisinde yaşadığı baş ağrılarından şikayetçi. Nüfusun %48.9'unda gözlenen baş ağrısı, her yaştan, ırktan ve sosyoekonomik kesimden insanın yaşadığı bir problem.

Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık rastlanan baş ağrıları, gündelik hayatta insanları bitkin düşüren ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlık.

Baş ağrısı; başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı ve belirgin şekilde meydana gelen rahatsızlık veren durum olarak bilinir.

Baş ağrısı bazı durumlarda ise menenjit, felç, ensefalit ve COVID-19  gibi hayati tehlikeye sebep olabilen hastalıkların belirtisi olabilir. Şiddetli ve sürekli devam eden baş ağrısı için mutlaka hekime görünmelisiniz.

Hafif şiddetteki baş ağrılarını ise evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerle, yediğiniz birtakım gıdalarla baş ağrısını iyileştirebilirsiniz.

Baş ağrısını tetikleyen faktörlerden başlıcaları; yoğun stres, düşük kan şekeri, uyku yoksunluğu, dehidrasyon ve sürekli ağrı kesici içmek olmak üzere, normal günlük rutinden kopma gibi durumlar da baş ağrısına neden olan en önemli etkenlerdendir.

Susuzluğun bir diğer önemli belirtisi baş ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük su tüketiminiz 2 litrenin altında ise, baş ağrısı büyük olasılıkla dehidrasyona bağlıdır. Bu durumda, vücudunuzun su ihtiyacını karşılayarak baş ağrısından kurtulabilirsiniz.

Bunun dışında doğal bir yöntem olarak 2 çorba kaşığı elma sirkesini 1 bardak sıcak suya katıp içmek baş ağrınızı dindirecektir. Ayrıca bu içeceği günlük olarak tüketmek, vücudunuzdaki sıvıları dengeler ve böylece vücudunuzun susuz kalmasına engel olur.

Yarım limonu 1 bardak sıcak suyun içine sıkarak içmek de baş ağrınızı hafifleten bir başka yöntem. Bu içeceği günde 2 kez tüketirseniz baş ağrısı sıkıntısından kurtulabilirsiniz. Limon suyu dehidratasyondan kaynaklanan baş ağrısını hafifletebilir. Limon suyu baş ağrısı ile savaşmanın yanı sıra aynı zamanda vücudun pH seviyesini dengeler ve sindirime de yardımcı olur. Limon suyu günlük olarak tüketildiğinde birçok bedensel işlevi düzeltebilen içecek olarak karşımıza çıkar.

Alın ve şakak bölgesine soğuk bir sıkıştırma uygulanırken baş ağrısından hızlı bir şekilde kurtulmak için omuz arkasına sıcak kompres uygulanmalıdır. Etkili olması için uygulamayı tekrarlayabilirsiniz. Kahve ve çay da baş ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Bu iki içecek en popüler baş ağrısı çözümleri arasındadır.Kahvenin içerisindeki kafein baş ağrısını azaltabilir. Enflamasyona uğramış kan damarları sinir uçlarına karşı baskı uyguladığında zonklama tipi baş ağrısı oluşur. Kafein, bu kan damarlarını daraltarak ağrıyı hafifletir. Kafein, ağrı kesicilerin vücutta emilmesini kolaylaştırarak baş ağrısının da hızlı bir şekilde etki göstermesine yardımcı olmaktadır.

Baş ağrısını hafifletmek için aroma terapi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Nane, okaliptüs ve lavanta yağı gibi yağlar aromaterapi masaj tedavileri için uygun olabilir.

Nane ya oldukça rahatlatıcıdır ve acıyı bastırabilir. Baş bölgenizi rahatlatır ve yatıştırır. Okaliptüs uçucu yağı ise kan damarlarındaki şişmeyi azaltabilir, bu da baş ağrısını azaltmaya yardımcı olur.

Fırında patates, kahve, karpuz, badem, yoğurt, susam, ıspanak, muz, tam tahıllı ekmekler de baş ağrısına iyi gelen yiyecekler arasındadır.

baş ağrısına ne iyi gelir baş ağrısını geçrime yöntemleri başım ağrıyor ne yapmalıyım baş ağrım nasıl geçer baş ağrısına ne iyi gelir doğal yöntemler baş ağrısı neyden kaynaklanır baş ağrısı geçirme yöntemleri evde evd