Başıboş Köpek Sorunu Büyüyor: 2022 Türkiye'sinde Mardin'de Kuduz Alarmı

TAKİP ET

2022 Türkiye'sinde Mardin'de 7 kişiye saldıran köpeğin kuduz olduğu belirlendi. Mahallede karantina başlatıldı. 

Türkiye'nin başıboş köpek sorunu git gide büyüyor. Mardin Derik'te 4'ü çocuk 7 kişiye saldıran köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Mahalle karantinaya alındı, ilçede tedbirler artırıldı. 

Mardin Derik'te, 15 Şubat günü Bahçelievler Mahallesi'ndeki bir sokağın farklı noktalarında Mülkiye Ölçer (45) ile kızı Kübra Ölçer (21), Abdullah Çakı (6), Ali Osman Karabat (10), Resul Yıldız (11), Mehmet Yıldız (14) ve Ergül Esen'in (35)  bir sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpekten alınan numunelerde yapılan incelemede kuduz hastalığı tespit edildi.

Bunun üzerine mahalle karantinaya alındı ve birçok noktaya kuduz riskine ilişkin uyarılar asıldı. Mahalleye hayvan giriş çıkışları durduruldu.

Olaydan sonra ilçe zabta ekipleri sokak köpeklerini toplamaya başladı. 


Köpekle Teması Olanlar Tespit Edilmeye Çalışılıyor


Kuduzlu köpeğin saldırısına uğrayan 7 kişi tedaviye alındı. Derik İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ekrem Kaya "7 vatandaşımız aşı takvimine alınarak kuduz aşıları yapılıyor" dedi. Kaya, vatandaşların evlerinde bulunduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Kaya, "Köpekle teması olan tüm vatandaşlarımızı tespit etmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu vatandaşlarımızın da aşılamalarına başladık. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Kuduz bölgesi ilan edilen yerde herhangi bir olumsuzluk tespit etmemiz halinde vatandaşlarımızı kuduz aşılama takvimine alıyoruz." dedi.


Sahipli Köpekler de Takip Ediliyor


Tarım ve Orman İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, vatandaşlara saldıran köpeğin karantinaya  alındığını ve olaydan bir süre sonra öldüğünü belirtti.

Kalkan, "Bundan sonra mevcut sahipli köpeklerin de kuduz aşısını yaptırarak gerekli tedbirleri alacağız. Hayvanlarda kısırlaştırma çalışmaları devam ediyor. Hayvan barınağında veteriner hekimlerimiz hayvanların tedavileri ve rehabilitasyon çalışmalarını yapmakta. Kuduz bölgesi ilan edilen alana hayvan giriş ve çıkışı yasak. Hayvan kesimleri de veteriner hekimlerimizin izinleri alınarak yapılacak" diye konuştu.


Mahalle Karantinaya Alındı


Derik Belediyesi Zabıta Müdür Vekili Mehmet Seyhan da kuduz köpek saldırısının meydana geldiği Bahçelievler Mahallesinin karantinaya alındığını belirtti.

Kuduz köpek saldırısından sonra mahallenin giriş ve çıkışlarına tabelalar yerleştirildiğini, giriş çıkışların kontrol altına alındığını belirten Seyhan, "Vatandaşların bilgilendirilmesi için broşürler dağıtıldı. Vatandaşlar herhangi bir şüphe halinde ne yapmaları gerektiğiyle ilgili bilgilendirildi. Ekiplerimiz başıboş dolaşan köpekleri kurallar çerçevesinde topluyor. Köpeklere veteriner hekimlerimizin gözetiminde hayvan bakım evinde tedavileri yapılıyor."  dedi.

başıboş köpek kuduz kuduz köpek mardin köpek saldırısı derik kuduz aşısı başıboş köpek saldırısı