Başıboş Köpeklerden Bulaşan Parazitler İnsan Hayatını Tehdit Ediyor: Kist Hidatik Rüptürü Sonucu Bir Doktor Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Müdahale edilmediği için giderek büyüyen başıboş köpek sorunun adeta biyolojik bir silaha dönüştüğü ortaya çıktı.

Başıboş köpek terörü bir doktorun hayatını kaybetmesine neden oldu. 

'Kist Hidatik Rüptürü' sonucu hayatını kaybeden doktorun ailesine meslektaşları başsağlığı diledi:

Kist Hidatik Rüptürü sebebiyle hayatını kaybeden Doktor Ayşe Nur'un ölüm sebebi köpeklerden bulaşan bir parazit olarak tanımlanıyor. 

Kist Hidatik Rüptürü; köpekleri konak olarak kullanıp dışkısıyla yumurtalarını yayıyor; sokak köpekleriyle temas edince ve bu parazit bir şekilde vücuda girince akciğerde veya karaciğerde (hatta beyninde) kist oluşturuyor, büyüyünce patlayıp bir anda kişiyi öldürebiliyor.

 

Türkiye'de bu durum sebebiyle hayatını kaybeden ilk kişi Doktor Ayşe Nur değil; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Akhan ve ekibi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, hastalığın kırsal kesimde prevalansı yüzde 0,59 olarak bulundu. 106 bin 237 kişinin bu hastalıktan etkilendiği saptanırken, hastalığın 34 bin 798 kişide halen aktif olduğu hesaplandı. 

Başıboş köpeklerin yarattığı sorunlara bir yenisi daha eklendi. Müdahale edilmediği için giderek büyüyen başıboş köpek sorunun adeta biyolojik bir silaha dönüştüğü ortaya çıktı.

 

sokak köpekleri ittapar başıboş sokak köpekleri Ankara Büyükşehir Belediyesi şehit öğretmen doktor