Başkan Biden Köleliğin Kaldırıldığı Gün Olan 'JuneTeenth'i Ulusal Bayram İlan Etti

TAKİP ET

Jübile Günü olarak da adlandırılan Ulusal Özgürlük Günü, Başkan Biden tarafından imzalanan kararnameyle federal tatil ve ve köleliğin bitişinin anılacağı bir bayram ilan edildi.

Amerikan Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı kararnameyle birlikte zenciler için manevi önem taşıyan Özgürlük Günü, federal bir tatil günü ilan edildi.

Özgürlük Günü'nün Tarihi

Ülkenin kuzeyini elinde tutan Birleşik Devletler (o dönem 'Birlik-Union') güneyde hakim olan Britanya destekli Konfederasyonu yenerek Amerikan İç Savaşı'nı bitirmişti.

Başkan Abraham Lincoln'ün 1962 imzaladığı Özgürlük Bildirgesi (Emancipation Proclamation) ile 3,5 milyonu aşkın zencinin kölelikten kurtarması için de İç Savaş'ın bitiminin beklenmesi gerekecekti. 

İç Savaş'ın sonunda 19 Haziran 1865'te Texas'taki bütün kölelerin serbest olduğunu duyuran General Gordon Granger, "Juneteenth"in doğmasını sağlayan kişi olarak tarihe geçti.

19 Haziran Özgürlük Günü Hawaii Kuzey Dakota ve Güney Dakota hariç tüm eyaletlerde ve başkent Washington D.C.'de resmi olarak tanınan bir ulusal gün olsa da bugüne kadar federal bir bayram değildi.

Başkan Biden'ın aldığı kararla Jübile Günü artık federal bir tatil günü.

Bildirge'nin bir reprodüksiyonu:

Başkan Biden Köleliğin Kaldırıldığı Gün Olan 'JuneTeenth'i Ulusal Bayram İlan Etti