Başkentlilerin Yüzde 48'inin Geliri Açlık Sınırında

TAKİP ET

Pandemi döneminin Ankara'da yaşayanlara etkisine yönelik araştırmada Başkentlilerin yüzde 48'inin gelirinin açlık sınırı seviyesinde olduğu tespit edildi.

Ankara Kent Konseyi ve Ankara Forumu Derneği tarafından yapılan ve 125 mahalleden bin 1 kişinin katılımıyla gerçekleşen "Ankara’da Salgınla Mücadele Katılımcı Yapısal Çözümler” başlıklı araştırma yayımlandı.

Çin Virüsü salgınının Ankara'daki vatandaşlara etkisinin incelendiği araştırmanın sonuçlarına göre, Açlık sınırının 3 bin 414 lira, yoksulluk sınırının ise 11 bin 680 lira olduğu dönemde başkentlilerin hanesine giren gelir miktarına bakıldığında yüzde 48'inin aylık hane halkı gelirinin açlık sınırı seviyesinde olduğu ortaya çıktı.

Ankara'da yaşayanların yüzde 31’inin 3 bin 1 lira ile 4 bin 500 lira, yüzde 16’sının bin 501 lira ile 3 bin lira arasında ve yüzde 1’inin ise bin 500 lira ve daha altında toplam aylık hane halkı gelirleri var.

Yoksulluk sınırında geliri olanların oranı yüzde 40 seviyesinde gerçekleşirken, yüzde 28'inin aylık hane halkı geliri 4 bin 501 lira – 6 bin lira, yüzde 12’sinin aylık hane halkı geliri 6 bin 1 lira – 7 bin 500 lira arasında çıktı.

Sadece yüzde 5'lik kesim 7 bin 501 lira ve üstü gelire sahip durumda.

"Yoksulluğun azaltılması için sosyal yardımları artırmak sürdürülebilir bir politika değildir" değerlendirmesinin yapıldığı açıklamada “Kentte çalışabilir tüm toplum formunun (kadın, genç, yetişkin) çalışıp haneye katkı sağlayacak iş alanları geliştirilmelidir. Yerel yönetimler mevsimlik işlerin yürütülmesinde liste usulü ile kentte yaşayanların ekonomik katılımcılığını sağlayabilir. Başvurular sonucu oluşan listeye göre farklı kategorilerde farklı emeğin yerel yönetime katılımını sağlamalıdır" denildi.

ankara başkent ankaralılar başkentliler gelir araştırma ankara kent konseyi ankara forumu derneği rapor düzey yüzde hane dilim