Başkurt Müzisyen Saldırı ve Tehditlerin Ardından Yurdunu Terk Etmek Zorunda Kaldı

TAKİP ET

Başkurt müzisyen Altınay Valitov, işgalci Rusların evine saldırı ve tehditlerinin ardından eşini ve çocuğunu alarak ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Rus işgali altındaki Başkurdistan’da Türklere yönelik baskı ve şiddet artarak sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Türk aktivist Fail Alsınov Başkurt dilini ve kültürünü savunduğu için tutuklanmış, bunun ardından Başkurtlar başkent Ufa’daki adliyenin önünde barışçıl protesto gösterileri düzenlemeye başlamışlardı. İşgalci Rus güçlerinin saldırılarına rağmen protestolarını sürdüren Başkurtları sindirmeye yönelik çabalar şiddetleniyor.

İşgalci Rusların son hedefi, Alsınov’a destek açıklaması yapan Başkurt müzisyen Altınay Valitov oldu. 

Türkistan basınında yer alan haberlere göre Alsınov’un tutuklanmasının ardından Altınay Valitov sosyal medya üzerinden protesto çağrısı yapmıştı. Valitov paylaşımında “İnsanları bir araya getirin ve dışarı çıkın! Barışçıl şekilde sokaklara çıkın. Provokasyonlara gelmeyin. Gerginliğe mahal vermeyin. Biz diğer uluslara karşı değiliz. Biz sadece milletimizi seviyoruz ve onunla iftihar ediyoruz. Bu bir suç değildir! Ben halkların kardeşliğine inanıyorum” ifadelerine yer vermişti.

Paylaşımının ardından kimliği belirsiz kişiler Valitov’un evine girdi. Pencerelerini kırarak Valitov’un evine giren kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin eşyaları dağıttığı öğrenildi. Evde arama yapıldığı belirtiliyor. 

Evine yapılan saldırı ve tehditlerin ardından Valitov eşini ve kızını alarak yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Valitov sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ülkesinden kaçmak zorunda kaldığını belirterek “Evet, kaçtım. Aksi halde 15 yıl hapsedilecektim” dedi.

başkurt aktivist Başkurt Başkurdistan başkurtlar altınay valitov