Batı Karadeniz'de Sel: Sinop, Bartın ve Kastamonu'nun Birçok İlçesi Sular Altında Kaldı

TAKİP ET

Batı Karadeniz'de görülen yoğun sağanak yağışlar nedeniyle Sinop, Bartın ve Kastamonu'nun birçok ilçesi sular altında kaldı, birçok vatandaşımız hayatını kaybetti, birçok vatandaşımız sele kapılarak kayboldu.

Bölgede gece saatlerinden itibaren görülen yoğun sağanak yağışlar nedeniyle Bozkurt, Azdavay, Daday, Cide, Şenpazar, Küre, Ağlı ve İnebolu ilçelerine sele yol açtı. Sinop'un Ayancık, Türkeli, Boyabat ilçelerinde bulunan 94 köyde elektrik kesintisi yaşandığı bildirilirken Karabük-Bartın yolunda bir köprünün göçmesi nedeniye 13 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Selden en çok zarar gören yerlerden biri olan Bozkurt İlçe Beldiye Başkanı Muammer Yanık "Herkes çaresiz, insanlar çaresiz. Olağanüstü bir durum var. İlçenin yok oluşunu izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sel felaketinin boyutu nedeniyle binalardan tahliyelerin havadan yapıldığı bölgede bazı noktalarda suyun yüksekliğinin 3-4 metreye vardığı belirtildi. Bölgede en büyük yağışı aldığı belirtilen Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünd eahşap bir evin yıkıldığı, evde bulunan 80 yaşındaki bir kadının sele kapıldığı bildirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu afetin yaşandığı bölgelerde bazı noktalarda metrekareye düşen yağmurun 300 kilogramı aştığını belirterek "Biz 100 kilogramın üzerini afet olarak kabul ediyoruz normalde" diye konuştu.

Tüm Dere Yatakları Taştı

Sel nedeniyle suların sokaklarda dere gibi aktığını söyleyen Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, "Tarihte böyle bir şey görmedik. Dere yataklarının hepsi taştı. İlçenin yarısı su altında kaldı. Şaşkınlıkla izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Vali Avni Çakır Kastamonu'da görülen sellerde kayıp ihbarı almadıklarını belirtirken Azdavay ilçesi Kopuk mevkiinde kara yolunun çökmesi nedeniyle birçok sürücü ve yolcu araçları içerisinde mahsur kaldı, sürücüler AFAD ekipleri tarafından güçlükle kurtarıldı.

Selin kötü yüzü ile en sert biçimde karşılaşan Bozkurt ilçesi Belediye Başkanı Muammer Yanık "Dünden itibaren yağışlar başlamıştı. Öğlenden itibaren şiddetli bir şekilde vurdu ve öğleden itibaren kesintisiz 5 saattir devam etmekte. İlçemiz tarihte böyle bir felaket görmedi, böyle bir felaket hiç kimse yaşamamıştır ve şiddetli bir şekilde şuan hız kesmeden devam ediyor. Talihsiz bir şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz" ifadelerini kullandı.

İlçede sel nedeniyle yıkılma tehlikesi yaşayan 7 katlı bir binanın çatısına çıkan vatandaşlar helikopter yardımı ile kurtarıldı. Başkan Yanık ise birçok binanın tepesinde vatandaşların kurtarılmayı beklediğini ve helikopter olmaksızın vatandaşları kurtarmanın imkansız olduğunu kaydetti.

Başkan Yanık en az 4-5 can kaybı olduğunu ancak bu konuda kesin bir bilgi olmadığını belirtirken "Şu an yağış şiddetli bir şekilde devam ediyor yani bu felaketi kelimelerle anlatmak mümkün değil yani bir barajın patladığını düşünün ve 5 saattir bu şekilde devam ediyor. İnsanlar çaresiz, olağanüstü bir durum var" dedi.

 

Batı Karadeniz'de Sel Sinop Bartın ve Kastamonu'nun Birçok İlçesi Sular Altında Kaldı