Batı Ülkelerinin Rusya'ya Karşı Olası Yaptırımları

TAKİP ET

Batı ülkeleri Rusya'ya yaptırımlara hazırlanıyor. Peki masada neler var?

BBC'nin haberine göre Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan tutumu ve Donbass'taki sözde devletleri tanıması karşısında Batı ülkeleri yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Peki masada neler var?

ABD senatosunun "tüm yaptırımların anası" olarak nitelenen bir yaptırım listesi hazırladığı belirtiliyor. Başkan Biden "daha önce görülmemiş" yaptırımları hayata geçireceklerini söyledi.

I—Rusya'nın SWIFT Sisteminden Çıkarılması

Batılı diplomatlar Rusya'yı hazırlıksızlık yakalamak amacıyla hangi yaptırımların hayata geçirileceğini söylemese de masada bazı alternatifler mevcut. Rusya'nın küresel finans sistemi SWIFT'ten çıkarılmasının bu yaptırımlardan biri olabileceği, bu sayede Rus bankalarının dış ülkelerle finansal ilişki kurmasının oldukça zorlaştırılabileceği belirtiliyor. 2012 yılında İran'a karşı kullanılan bu yaptırım, ülkenin petrol gelirlerinden ve dış ticaretinin büyük kısmından mahrum kalmasını sağlamıştı. Buna karşın böyle bir yaptırımın Rusya ile güçlü ticari ilişkilere sahip olan ABD ve Almanya gibi ülkelerin ekonomik anlamda bir yük anlamına gelebileceği, bu nedenle uygulamasının zor olduğu belirtiliyor.

II—Rusya'nın Dolarla Yapılan İşlemlerden Men Edilmesi

Rusya'nın Amerikan dolarıyla yapılan ticari işlemlerden men edilebileceği, bu sayede herhangi bir Rus kurumuyla dolar cinsinden işlem yapan Batılı firmanın cezalandırılabileceği belirtiliyor. Bu yaptırımın hayata geçirilmesi durumunda Rusya'nın küresel anlamda ticareti büyük anlamda sınırlandırılabilir. Dolar üzerinden yapılan petrol ve gaz satışının kısıtlanması Rusya ekonomisi üzerinde yıkıcı etki yapabilir.

III—Rusya'nın Borca Erişiminin Kısıtlanması

Rusya'nın uluslararası borç piyasalarına erişiminin kısıtlanması halinde Batılı bankaların Rus tahvillerini satın almaları kısıtlanarak Rusya'nın yabancı finansman sağlama imkanından yoksun kalmasının sağlanabileceği ve bu durumda Rus rublesinin değerinin daha da düşeceği belirtiliyor. Bu yaptırım ihtimali nedeniyle Rusya yabancı yatırımcıların elinde olan borçları azaltmıştı.

IV—Rus Bankalarının Kara Listeye Alınması

Rus bankalarının ABD tarafından kara listeye alınması durumunda dünya üzerinde herhangi birinin Rus bankalarıyla işlem yapması imkansıza yakın bir ihtimale dönüşecek. Bu yaptırımın hayata geçirilmesi durumunda Moskova'nın bankaları kurtarmak için büyük çaba göstermesi gerekecek ancak yaptırımdan etkilenecek olan yalnızca Moskova değil. Bu yaptırımın hayata geçmesi durumunda Rus bankalarında parası olan Batılı yatırımcılar da zarar edebilir.

V—Kilit Malların İhracatının Kısıtlanması

Batılı ülkeler, teknoloji, yazılım veya ekipmanlar gibi bazı malların Rusya'ya ihracını kısıtlayarak Rusya'nın savunma, havacılık gibi sektörlerin yanı sıra tüm ekonomisini sarsabilir.

VI—Enerji Yaptırımları

Ekonomisi çoğunlukla petrol ve gaz satışına bağlı olan Rusya'dan bu malların satın alınmasına getirilecek bir yasaklama durumunda Moskova gelirlerinin büyük bir kısmını kaybedebilir. Ancak enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olan Avrupa'da bu yaptırım enerji fiyatlarında büyük artışa neden olacaktır.

VII—Kişilere Yönelik Kısıtlamalar

Rus diktatörü Putin ve Rusya yöneticileri dahil Moskova'ya yakın birçok isim yaptırıma tabi tutularak bu kişilerin Batılı ülkelere seyahatleri yasaklanabilir ya da bu ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulabilir. 

Rusya'ya karşı uygulanabilecek birçok yaptırım ihtimali masada. Ancak tüm yaptırımların onları uygulayan Batı ülkeleri için de bir maliyeti olacak. Özellikle Rus gazına muhtaç olan Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı yeterince cesur olamayacağı yönünde analizler mevcut. 

rusya abd yaptırımlar bankalar kara liste kısıtlama ukrayna donbas