'Bay Kemal'in Tahtası-6': Adana ve Tekirdağ'a Petrokimya Özel Ekonomi Bölgesi

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bay Kemal'in Tahtası' serisinin altıncı videosunda petro kimya özel bölgeleri projesini anlattı. Kılıçdaroğlu, Adana Yumurtalık ve Tekirdağ Marmaraereğlisi'nde iki petro kimya özel bölgesi kuracaklarını ve her yıl 20 milyar dolar cari açığı kapatacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından “Bay Kemal’in Tahtası” serisinin altıncı videosunu yayımladı. Videoda petro kimya özel bölgeleri projesini anlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin endüstriyel dönüşümünü gerçekleştireceklerini ve cari açığı azaltacaklarını vurguladı.

“Türkiye’yi Zenginleştirecek Projelerimi Anlatmaya Devam Ediyorum”

Kılıçdaroğlu, videonun başında “Neyse projelerimize dönelim. Bugünkü konumuz Petrokimya Özel Ekonomi Bölgeleri” diyerek sözlerine başladı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Tüm Türkiye’nin yeniden üretmesini sağlayacak, Türkiye’yi zenginleştirecek ve daha önemlisi bu zenginliği adil bir şekilde tüm halka yayacak projelerimi anlatmaya devam ediyorum. Bugünkü konumuz petro kimya özel bölgeleri. Türkiye’nin cari açığının en önemli kalemlerinden biri petro kimya sanayi. Cari açığın yaklaşık yüzde 30’u petro kimya ürünlerinin ithalatından kaynaklı. Biz bu ürünleri kendi ülkemizde üreteceğiz. Böylece her yıl 20 milyar dolar cari açığı kapatacağız.”

“İki Petro Kimya Özel Bölgesi Kuracağız”

Kılıçdaroğlu, projenin detaylarını şöyle anlattı:

“İki petro kimya özel bölgesi oluşturacağız. Bu bölgelerin birini Adana Yumurtalık’ta diğerini ise Tekirdağ Marmaraereğlisinde kuracağız. Toplamı yaklaşık 40 bin dekar alandan oluşan bu bölgede rekabetçi kaliteli petro kimya ürünleri işlenecek. Kamu özel sektörü işbirliği ile üretim yapacağız. Bu bölgelerde ayrıca yüksek kapasiteli petrol ve petrol ürünleri depolanacak, işlenecek ve sevkedilecek. Projeye dahil olarak petrol rafinerisi, limanlar fabrikalar inşa edilecek. 15 bin kişi doğrudan istihdam edilecek. Kamu altyapı yatırımları bir buçuk milyar dolar olacak. Bölgenin ilk etapta 6 milyar dolar yatırım almasını ve 10 yılda 30 milyar dolar civarında doğrudan yatırım çekmesini hedefliyoruz.”

“Yeşil Üretime Yatırım Yapacağız”

Kılıçdaroğlu, projenin çevreye duyarlı olacağını da vurguladı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Üstelik bu üretimi yenilikçi üretimlerle gerçekleştireceğiz. Yeşil üretime yatırım yapacağız. Türkiye’nin endüstriyel dönüşümünü biz gerçekleştireceğiz. Bu projeyi iktidarımızın ilk yılında gerçekleştirmeye başlayacağız. Bu bölgelerde üretim yapan firmalara vergi indirimi, sigorta primi desteği, enerji desteği gibi teşvikler sağlayacağız. Ayrıca bu bölgelerde nitelikli iş gücü yetiştirmek için meslek liseleri ve meslek yüksek okulları açacağız.”

Kılıçdaroğlu, videonun sonunda “Petro kimya özel bölgeleri ile Türkiye’nin cari açığını azaltacak, istihdamı artıracak ve sanayiyi geliştireceğiz. Türkiye’yi yeniden üreten bir ülke yapacağız. Türkiye’yi yeniden kuracağız” diyerek sözlerini tamamladı.

bay kemal bay kemalin tahtası özel ekonomi bölgesi yumurtalık marmaraereğlisi petrol doğal gaz