Bayanlardaki Demir Kaç Olmalı?

TAKİP ET

Yaş ve cinsiyete göre belirlenen bayanlardaki demir kaç olmalı?

Yaş ve cinsiyete göre belirlenen bayanlardaki demir kaç olmalı? Ferritin değeri olarak ölçülen demir oranı, kişilerin yaşlarına ve cinsiyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Fakat bu oran bayanlarda genellikle, 20-200 ml/ng aralığında olmalıdır. Bu aralığın aşağısında veya yukarısında olan değerler anormal olarak nitelendirilir ve tedavi gerektirir.

Bayanlardaki Demir Oranı Neden Farklı?

Bayanlardaki demir oranı neden farklı? İnsanların vücutlarındaki demir oranı erkek ve kadınlarda farklı miktarlardadır. Kadınların vücutlarındaki demir oranının erkek ve çocuklardan farklı olmasının temel nedeni, regl dönemleridir. Kadınların demir oranlarının erkeklere göre düşük olmasının nedeni, her ay düzenli bir şekilde adet kanamaları oluşmasıdır.

Bayanlarda Demir Eksikliği Tedavisi

Kişiler demir eksikliği belirtileri ile başvurdukları ferritin testleri sonucunda düşük orana sahip oldukları anlaşıldığında, doktorlar tarafından bayanlarda demir eksikliği tedavisi süreci başlatılır. Olası ciddi rahatsızlıkların önüne geçilmesi adına, test sonucunda kronik rahatsızlık temel sebep olarak belirlenirse, hastanın öncelikle kronik rahatsızlığının tedavi edilme süreci başlatılır. Fakat kronik rahatsızlık sonucunda demir eksikliği olmadığı anlaşılırsa, damla veya kapsül demir takviyesi uygulanmaktadır. Ek takviyelerin yeterli görülmedikleri durumlarda, kişilere diyet programları uygulanmaktadır. Bu diyet programlarında; C ve B12 vitamin bulunan, kırmızı et, balık, tavuk, baklagiller, yumurta, pekmez, fıstık, kayısı, üzüm ve yeşillik gibi besinler bulunmaktadır. 

Bayanlardaki Demir Oranı Gebeliği Etkiler Mi?

Bayanlardaki demir oranı gebeliği etkiler mi? Demir eksikliği veya yüksekliği bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Demir fazlalığı, gebelikte bebeğin gelişimini kısıtlamaktadır. Demir eksikliği anemisi geçiren gebelerin; düşük riski, bebeğin düşük ağırlıkta doğması, bağışıklık zayıflaması ve enfeksiyon risk artışı gibi tehlikeleri bulunmaktadır. Bundan dolayı hamile bayanların demir takviyeleri almadan önce mutlaka bir uzmana test yaptırmaları ve takviyeleri teste göre almaları gerekir.

Bayanlarda Demir Oranı Düşük Çıkarsa Ne Olur?

Bayanların vücutlarındaki normal demir oranları dışındaki değerler anormal olarak kabul edilir. Fakat bu oranların dışına çıkılan değerlerde anormal bir düşüş yaşanıyorsa bu durum demir eksikliği hastalığını meydana getirmektedir. Bu hastalık kısa süreçte ciddi bir problem ortaya çıkarmasa da, uzun süreçte kişilerde kanser, karaciğer hastalıkları, lösemi ve diyabet gibi ciddi hastalıkların oluşumuna sebep olur.

Bayanların Demir Oranı Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Bayanların ferritin olarak adlandırılan demir depolarındaki değer testlerde olması gerekenden yüksek çıkarsa, demir yüksekliği hastalığı meydana gelir. Demir yüksekliği problemi bayanların ileri yaşlarda ciddi hastalıklar geçirebilmesine sebep olabilir. Bunun için belirtilerin bir veya birkaçını gösteren bayanlardaki demir kaç olmalı? Diye merak eden hem kadınlar test sonuçlarına göre uzmanlar tarafından tedavi edilmesi gerekir.


 

kadınlardaki demir oranı bayanlardaki demir kaç olmalı demir oranı demir ferritin