BEDAŞ İşçileri: 5 Kişilik İşi 1 İşçi Yapsak da Çay İçecek Paramız Yok

TAKİP ET

BEDAŞ işçileri hak ettikleri zammı alamadıkları için başlattıkları direnişi sürdürüyor.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) işçileri Yüksek Hakem Kurulu'nun yüzde 6’lık zammına tepki olarak işi bırakmış ve eyleme başlamıştı. 

İşçiler Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası’nda (Tes-İş) örgütlü işçiler işveren tarafından olumlu dönüş gelmemesi halinde yarın tekrar iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

Sözleşmede birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı yüzde 5, ikinci yıl ise yüzde 5+4 olacak şekilde enflasyon altında zam dayatılan işçiler,  şirketin tehditlerine rağmen direnişi bırakmayarak yüzde 35 zam talep etti.

Maaşları yüzde 35 zamlansa dahi İSKİ işçilerinden düşük ücret alacaklarını vurgulayan işçiler, “Kamuoyunun bize desteği iyi oldu. Tehditlere karşı kendimizi güçlü hissettik. Bizim yanımızda hep muhalifler durdu, yandaşlar çıtını çıkarmadı. Sendika da herhalde patrondan kaynaklı bizim yanımızda pek durmadı. Sendikanın yapması gereken işleri de biz yaptık. Şimdi Perşembe günün bekleyeceğiz. Bize olumlu dönüş yapılmazsa perşembe günü tekrar iş bırakacağız” dedi.

Nerede Kötü Yemek Satılır Hepsini Biliyoruz

Çalışan sayısının az olduğunu ve iş yükünü arttığını belirten işçilerden biri, “5 işçiye verilmesi gereken iş 1 işçiye veriliyor. Asgarinin ücretin biraz üzerinde bir ücret dayatılıyor. Yemek parası 18 lira. Nerede kötü yemek satılır, ucuza nereden beslenilir hepsini biliyoruz. Çay içecek paramız yok. Bazen evden yanımızda getiriyoruz, kaldırımlarda oturup yiyoruz. Yeni gelen arkadaşlar baskıyı ve iş yoğunluğunu kaldıramayacak hale geliyor. Psikolojileri bozuluyor, ayrılmak zorunda kalıyorlar işten. Çok zor durumda olan arkadaşlar kalıp çalışıyor.

Her türlü maliyetten kaçılıyor. Sayaçlar değiştirilmiyor, az işçiye çok iş yaptırılıyor. Eskiden elektrik idaresinin bir ağırlığı vardı. Şimdi patronlardan dolayı vatandaş bize hırsız muamelesi yapıyor, kesilen faturalara güven yok” diye konuştu.

 

bedaş yhk boğaziçi elektrik dağıtım tes sözleşme zam eylem