Bedelli Askerlik Affının Detayları Belli Oldu

TAKİP ET

TBMM'de görüşülen bedelli askerlik affı yasa tasarısının detayları belli olmaya başladı.

Hürriyet'ten Noyan Doğan, TBMM'de görüşülen bedelli askerlik affı yasa tasarısının detaylarını aktardı.

Bedelli askerlik ücretinin bugünkü hesaplamayla 56 bin 506 lira olacağını belirten Doğan, Temmuz ayında memur katsayısının artması nedeniyle bu rakamın büyüyeceğini hatırlattı.

Tasarının yasalaşması durumunda sağlık muayenesinden geçerek "askerliğe elverişli" belgesini alanların bedelli askerlikten faydalanabileceğini belirten Doğan, askerlik için ödenecek bedelin o tarihteki memur katsayısı üzerinden hesaplanacağını yazdı.

Yoklama Kaçağı, Saklı veya Bakaya Olanlar Bu Tutarın Üzerine 28 Bin 251 Lira Daha Ödeyecek

"Bugün için bedelli askerlik tutarı 240.000 gösterge rakamı ile bugünkü 0,235445 memur katsayısının çarpımı sonucu çıkan 56.506 lira" diyen Doğan, "Temmuz ayında memur katsayısı artacağından askerlik bedeli de yükselecek. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya durumunda olanlar öncelikle 56.506 lira bedelli askerlik tutarı ödeyecek. Eğer üç yıl boyunca yoklama kaçağı ise yıllık 9.417 lira üzerinden 28.251 lira da fazla bedel ödeyecekler; böylece bedelli askerlik için ödenecek tutar 84.757 lira olacak" ifadelerini kullandı.

"Tasarı yasalaşırsa ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar için yeni bir hak tanınacak" diyen Doğan, "Bu durumda olanlar yeniden müracaat etmeleri halinde dövizle askerlik bedeli üzerine 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı ki bugün için bu rakam 9.417 lira, müracaat tarihinde Merkez Bankası’nca tespit edilen döviz alış kuruna göre müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar" ifadelerine yer verdi.

bedelli askerlik affının detayları belli oldu noyan doğan hürriyet