Bekir Pakdemirli: Biliyorsunuz Dövizde İyileşmemiz Var, Bu Gıda Fiyatlarına Yansıyacaktır

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli son zamanlarda katlanarak artan gıda fiyatlarında ciddi düşüş beklediğini iddia etti.

Bakan Pakdemirli, ”Dünyada bir pandemi belirsizliği yaşıyoruz. Bu pandemi etkilerinin üzerine kuraklık belirsizliği ve Çin ve Hindistan gibi iki tane talep edici ülkenin normalden fazla talep etmesiyle emtia fiyatlarının hepsinin dünya çapında bir artış var. Eğer COVID’le ilgili beklediklerimiz gerçekleşirse ben mayıstan sonra gıda fiyatları ile ilgili ciddi bir düşüş eğiliminde olabileceğimizi düşünüyorum. Biliyorsunuz dövizde de bir iyileşmemiz var bunun da enflasyona muhakkak katkıları var. İki tane şey var burada; birincisi dünyada emtia fiyatlarının çok artması, dövizde de hızlı bir yükseliş ama şu anda geriye doğru bir düşüş beklentimiz oldu. Bununla beraber fiyatların tekrar eskiye yakın seviyelere gelebileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Nüfusun Doyurulması İçin Yüzde 60 Daha Fazla Gıda Üretilmeli

Pakdemirli, gıdaların yüzde 90'ının doğrudan ve dolaylı olarak topraktan üretildiğine dikkati çekerek, "50 santimetrelik toprağın oluşması 20 bin yıl sürüyor. Maalesef, dünyadaki toprakların yüzde 33'ü karbon emisyonu, aşırı otlatma, azot kaybı, çoraklaşma ve ormanların azalmasıyla çoktan bozuldu. Yine suyun yüzde 70'ini tarım kullanıyor. 50 yılda kişi başı yenilenebilir su kaynakları, her yıl yüzde 1 azalırken su tüketimi ise yüzde 1 artıyor. Bu dönemde dünyada zirai ilaç ve kimyevi gübre kullanımında ciddi artışlar oldu. Dünyada doğal ekosistemlerin yüzde 70'inden fazlası dönüştürüldü. Bugün tarım ve gıda üretimi, küresel sera gazı emisyonunun dörtte birini oluşturuyor. Diğer taraftan ise dünyada üretilen gıdanın her yıl üçte biri kayıp veya israf oluyor." dedi.

Bakan, dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara, Türkiye nüfusunun 100 milyona ulaşmasının beklendiğini belirtti ve bu nüfusun doyurulması için yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi gerektiğini de kaydetti.

bakan pakdemirli bekir gıda fiyat artış döviz