Belarus, Fransa Büyükelçisini Sınır Dışı Etti

TAKİP ET

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya güven mektubu sunmayan Fransa'nın Belarus Büyükelçisi Nicolas de Lacoste sınır dışı edildi.

Geçen yılın Aralık ayında Fransa'nın Belarus Büyükelçisi olarak göreve başlayan Nicolas de Lacoste görevlendirmenin sonrası Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei'ye güven mektubunu sundu. Büyükelçi Lacoste, daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya Belarus'ta yapılan seçimler sonrası yaşanan olaylar nedeniyle güven mektubunun kopyasını sunmadı. Büyükelçinin güven mektubunu sunmaması üzerine Belarus ile Fransa arasında patlak veren diplomatik krizde Belarus, Büyükelçi Lacoste'nin ülkeden ayrılmasını istedi.

Büyükelçi Lacoste, bugün Belarus'un başkenti Minsk'ten ayrılarak Fransa'ya döndü. Elçilik kaynakları, Büyükelçi Lacoste’nin Belarus'tan ayrıldığını ve Fransa'nın duruma ilişkin yarın detaylı açıklama yapacağını ifade etti.

Lukaşenko Tanınmıyor

27 yıldır Belarus'u yöneten ve Avrupa'nın son diktatörü olarak tanımlanan Aleksandr Lukaşenko'nun Belarus'ta 9 Ağustos 2020'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanması sonrasında ülkenin muhalif adayları seçimlere hile karıştırıldığını savunarak destekçilerini sokağa davet etmişti. Belarus'ta aylarca süren protesto gösterilerinde binlerce kişi yaralandı, binlerce kişi gözaltına alındı ve göstericiler arasında polisle çatışırken hayatını kaybedenlar oldu.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Belarus'ta yapılan seçimlerden sonra Lukaşenko iktidarını tanımadıklarını duyurmuştu. Belarus ve Avrupa ülkeleri arasındaki diplomatik gerilim devam ediyor.

 

fransa belarus büyükelçi lukaşenko sınır dışı protesto diktatör