Belarus 'Litvanya Sınırındaki' Nükleer Santralin Lansmanını Erteledi

TAKİP ET

Belarus'ta Moskova'nın açtığı dev krediyle Rus şirketi tarafından yapılan nükleer santralin 6 Ekim'de gerçekleşmesi beklenen lansmanı 2022 yılına ertelendi.

Belarus'un Litvanya sınırındaki Astravets nükleer santralinde ilk reaktörün inşasının tamamlanmasıyla 6 Ekim'de faaliyete geçirilmesi planlanıyordu. Ancak Ağustos ayında gerçekleşen seçimlerden bu yana krizi aşamayan Belarus, lansmanı 2022 yılına ertelemek zorunda kaldı.

Baltık devletleri; Belarus, Litvanya ve Estonya, SSCB döneminden kalan ortak güç sistemlerini 2025 yılına kadar tam olarak ayırmayı hedefliyor.

Bu doğrultuda Belarus, Rusya ile masaya oturmuş ve Moskova'nın açtığı 10 milyar dolarlık kredi ile Rus devlet firması Rosatom tarafından Astravets nükleer santralinin inşasına başlanmıştı.

Litvanya, başkenti Vilnius'a sadece 50 kilometre uzaklıkta hayata geçirilen bu projeye ulusal güvenlik noktasındaki kaygılarını gerekçe göstererek karşı çıkıyor. Belarus ise tüm güvenlik tedbirlerinin tamamlandığını ifade ederek projeyi sürdürüyor.

Ağustos ayında tesisteki 1.2 gigawattlık reaktöre yakıt yüklenmeye başlanmıştı.

Bugün gerçekleşen kabine toplantısının ardından Belarus, lansmanı ikinci reaktörün inşasının tamamlanacağı 2022 yılına erteledi.

lansman nükleer santral reaktör belarus litvanya sınırı moskova rusya rosatom