Belarus Muhalefet Lideri Rusya'da Arananlar Listesine Eklendi

TAKİP ET

9 Ağustos tarihinde yapılan Belarus Devlet Başkanlığı seçimlerinde muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya, Litvanya'ya sığınmıştı. Tsihanouskaya, Rusya tarafından arananlar listesine eklendi.

9 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Belarus Devlet Başkanlığı seçimlerinde muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya, Litvanya'ya sığınmıştı. Tsihanouskaya, Rusya tarafından arananlar listesine eklendi.

Seçimilerde ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy olarak kazanmış, muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya ise yüzde 10’da kalmıştı.

Seçimi adil bulmayan muhalefet cephesi halka çağrı yaptıktan sonra halkın büyük bir kısmı sokaklara indi ve gösteriler hala devam ediyor. Ülkedeki siyasi baskılardan dolayı Litvanya’ya giden Svyatlana Tsihanouskaya, sığınma talebinde bulunduktan sonra Litvanya'da yaşamaya başladı.

Rusya İçişleri Bakanlığı'nın veri tabanındaki arananlar listesine Belaruslu muhalif lider Svyatlana Tsihanouskaya'nın eklendiği bildirildi. Veri tabanında aramayla ilgili gerekçede belirli bir ifade görülmezken, “Ceza kanunun maddesine göre aranıyor” ifadesine rastlanıyor. 

Litvanya dahil bazı ülkeler muhalif lider Svyatlana Tsihanouskaya'ı Belarus'un yeni Devlet Başkanı olarak ilan ederken, Aleksandr Lukaşenko'nun seçim zaferini meşru görmemişti.

Belaruslu muhalefet liderinin arama gerekçesinin iki ülke arasında yapılan iş birliği anlaşması olduğu açıklandı. Anlaşmaya göre arananlar listesi karşılıklı olarak gönderiliyor ve aranan kişinin yakalanması durumunda anlaşma dahilinde diğer ülkeye teslim ediliyor.

 

belarus muhalefet lukaşenko rusya litvanya Svyatlana Tsihanouskaya