Belarus Sınırında ABD Askerlerinin Katılımıyla Askeri Tatbikat

TAKİP ET

Litvanya'ya giden ABD askerlerii NATO ülkesi Litvanya toprakları içinde seçimlerden bu yana tansiyonun düşmediği Belarus sınırı yakınlarında tatbikat gerçekleştirecek.

Belarus'ta diktatör Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın desteğiyle iktidarını korumaya çalışıyor. 9 Ağustos'ta gerçekleşen şaibeli Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan ve şiddetlenerek süren protestolar neticesinde Belarus halkının Rus müdahalesine direnişi ve demokrasi arayışı, küresel ölçekte de destek bulmaya başladı.

Sürecin başından bu yana antidemokratik uygulamalara tepki gösteren Ukrayna ve Litvanya'ya başta ABD olmak üzere diğer NATO üyeleri de eklendi. Binlerce protestocuyu tutuklayan, paralı askerlerle direnişi kırmaya çalışan ve Rusya'ya askeri müdahale hakkı tanıyan anlaşmalara imza atacak kadar ileri giden Lukaşenko'yu endişelendirecek yeni bir gelişme daha yaşandı.

Seçimlerin ardından muhalif aday Svetlana Tihanovskaya'nın da kaçmak zorunda kaldığı Litvanya'ya yüzlerce ABD askeri sevk edildi. Fransız AFP ajansına göre Polonya üzerinden bir dizi Abrams tankı ülkeye sokuldu. ABD kuvvetleri ülkede, Belarus sınırına yakın bölgede geniş çaplı bir askeri tatbikat gerçekleştirecek.

Aynı zamanda bir NATO üyesi olan Litvanya'da Savunma Bakanlığı, ABD güçlerinin önceden planlanmış bir tatbikat için Kasım ayına kadar ülkede kalacağını kaydetti. Bakanlık, tatbikatın Belarus'ta son bir ayda yaşanan gelişmelerle ilgisinin olmadığını ifade etti.

abd abramsk tankı polonya litvanya askeri tatbikat belarus aleksandr lukaşenko rusya nato