Belarus Sınırlarını 4 Komşu Ülkeye Kapattı

TAKİP ET

Belarus hükumeti; Letonya, Litvanya, Polonya ve Ukrayna'ya tüm sınırlarını geçici olarak kapattı.

Belarus’ta 9 Ağustos tarihinde yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko seçimlerde hile yaparak kazanmıştı. Belarus'ta Ağustos'tan bu yana devam eden muhalefetin protestoları ülke genelinde greve yerini bırakmışken Belarus hükumeti, muhalefet destekçisi batı yanlısı sınır komşularına kapılarını kapattı.

Seçimlerde yüzde 10 oy alan muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, güvenlik endişeleri nedeniyle Litvanya’ya sığınmış, bazı muhalifler ise Ukrayna, Polonya ve Letonya’ya gitmişti. Polonya, Litvanya ve Letonya devlet başkanları da Aleksandr Lukaşenko’nun devlet başkanlığını meşru görmediklerini açıklayarak ülkenin geçici Devlet Başkanı olarak Svetlana Tikhanovskaya olduğunu ilan etmişti.

Bugün Belarus Devlet Sınır Komitesi tarafından yapılan açıklama ile 4 ülkeyle sınırların kapatıldığı açıklandı. Gerekçe olarak salgın öne sürülürken ülkedeki muhalefet hareketi bu gerekçeyi samimi bulmadığını belirtti.

İlk Karşı Açıklama Litvanya'dan Geldi

Yapılan açıklamada, “Komşu ülkelerdeki mevcut koronavirüs salgınıyla alakalı olarak Letonya, Litvanya, Polonya ve Ukrayna’dan ülkeye giriş ve çıkışlar geçici olarak kısıtlanmıştır” denillirken Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ise “Bize şuana kadar yapılan bir bildirim yok. Gayri resmi kanallardan edindiğimiz bilgilere göre koronavirüs gerekçe gösterilmiş. Bu gerekçenin önemli bir gerekçe olduğunu sanmıyorum” ifadeleriyle Belarus tarafının kararını eleştirdi.

lukaşenko rusya putin litvanya ukrayna polonya letonya 4 komşu ülkeye sınırlarını kapattı batı yanlısı komşulara sınırlarını kapattı belarus hükumeti virüs bahanesiyle sınırlarını kapattı litvanyadan açıklama geldi