Belaruslu Aktivist Tikhanovskaya, Rus Kontrolü Altındaki Minsk Rejimi Tarafından 15 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

TAKİP ET

Eli kanlı Rus diktatörü Putin'in kuklası Belarus diktatörü Aleksandr Lukaşenko'ya karşı protestolara liderlik eden ve ardından Litvanya'ya sürgüne giden muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eli kanlı Rus diktatörü Putin'in kuklası Belarus diktatörü Aleksandr Lukaşenko'ya karşı protestolara liderlik eden ve ardından Litvanya'ya sürgüne giden muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakkıyla kazandığı seçimi darbeyle vermek zorunda kalan Tikhanovskaya, "ağır ihanet" ve "yönetimi ele geçirmek için plan yapmaktan" suçlu bulundu. 

Minsk rejiminin kontrolü altındaki Belarus propaganda aygıtı Belta, muhalefete geçen eski diplomat ve kültür bakanı Pavel Latuşko'nun da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Latuşko da yönetim baskısı nedeniyle ülkeyi terk etmişti. Tikhanovskaya ve Latuşko, Lukaşenko'ya karşı 2020'deki tartışmalı seçimlerin ardından ülke genelinde yaygınlaşan protestolara liderlik etmişti.

Tikhanovskaya, seçimleri tartışmalı şekilde kaybettikten sonra açıklanan sonuçların gerçeği yansıtmadığını söylemiş ve eylemlere liderlik etmişti. Tikhanovskaya'nın ceza almasından sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ise "Rejim Belarus'ta demokratik değişim için çalışmalarımı 15 yıl hapisle 'ödüllendirdi'. Ancak bugün ben kendi cezamı düşünmüyorum. Masum olduğu halde gözaltına alınan ve gerçek hapis cezasına çarptırılan binleri düşünüyorum. Hepsi serbest kalana kadar durmayacağım" ifadelerini kullandı.

Tikhanovskaya'nın ceza almasına dünya genelinde tepkiler yükseldi. Avrupa Birliği, cezanın siyasi olduğunu ve yargı sürecinin adil olmadığını belirterek Tikhanovskaya ve diğer siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Belarus'un siyasi mahkumlarına yönelik baskıların sona erdirilmesi ve onların derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Belarus, 2020'deki tartışmalı seçimlerden bu yana uluslararası baskı altında. Avrupa Birliği, ABD ve diğer ülkeler, diktatör Lukaşenko yönetiminin protestoculara karşı şiddet kullanmasını ve muhalefet liderlerinin tutuklanmasını sert bir şekilde eleştiriyor. 

Svetlana Tikhanovskaya Belarus Lukaşenko 15 yıl hapis cezası