Belaruslu Yıldız Basketbolcu Hapisten Çıkar Çıkmaz Yeniden Tutuklandı

TAKİP ET

Belarus Diktatörü Lukaşenko'ya direndikleri gerekçesiyle tutuklanan yüzlerce sporcudan biri olan yıldız basketbolcu Leuchanka, 15 günlük hapis cezasını tamamladığı 15 Ekim günü cezaevinden çıkar çıkmaz yeniden tutuklandı.

Belarus'un en tanınmış sporcularından biri olan ve Rusya Kadınlar Premier Ligi, ABD WNBA gibi liglerde forma giymiş Alena Leuchanka'nın da ülkesindeki Diktatör Aleksandr Lukaşenko'ya direndiği için tutuklanan çok sayıda sporcu gibi özgürlüğü gasp edilmeye devam ediyor.

Eylül ayında Lukaşenko karşıtı protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Leuchanka, Minsk'te çıkarıldığı mahkeme tarafından 30 Eylül tarihinde halka açık toplantılarla ilgili yasal düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sporcunun babası Stsapan Leuchanka; RFE/RL'ye 15 Ekim günü akrabalarının ve destekçilerinin cezaevi çıkışına kızını karşılamak üzere geldiğini, kızının da bu kalabalığı selamlamak için çıktığı anda yeniden tutuklandığını söyledi.

Yıldız basketbolcunun yeniden tutuklanma sebebinin ne olduğu ise henüz bilinmiyor.

Leuchanka, ilk olarak 30 Eylül gününün erken saatlerinde yaşadığı sakatlık problemi nedeniyle tıbbi tedavi için yurt dışına çıkmak üzere gittiği Minsk Havaalanı'nda gözaltına alınmıştı.

Protestolarda Çok Sayıda Sporcu Tutuklandı

Belarus'ta 9 Ağustos'ta gerçekleşen şaibeli seçimlerin iptal edilmesini isteyen ve gizlice yemin ederek yeniden göreve başlayan Lukaşenko'yu istifaya davet eden yüzlerce sporcu tutuklanarak 10-15 gün arası hapis cezalarına çarptırıldı.

Ağustos ayında 350 kadar sporcu ve spor topluluğu üyesi, siyasi mahkumların ve protestolarda gözaltına alınanların tahliye edilmesini talep eden bir mektubu imzalayarak Lukaşenko'ya meydan okumuştu. Yanı sıra bu mektupta Lukaşenko'nun da seçimleri iptal etmesi ve görevden çekilmesi talep edilmişti.

Ancak Belarus Diktatörü, bu çağrılara kulak tıkadığı gibi söz konusu mektuptan sonra sporcuların daha fazla üstüne gitmeye başlayarak tutuklanan sporcu sayısını artırdı.

Aleksandr Lukaşenko Belarus protestolar Alena Leuchanka wnba siyasi mahkum yıldız bbasketbolcu