Belarus'un Zorla İndirdiği Uçaktaki Muhalif Gazeteciyi Gözaltına Almasına Dünyadan Tepkiler Geldi

TAKİP ET

Belarus'un sivil bir yolcu uçağını zorla indirerek uçakta bulunan muhalif gazeteciyi gözaltına almasına dünyadan tepkiler geldi.

Belarus'ta Lukaşenko yönetiminin, Yunanistan'dan Litvanya'ya gitmekte olan Ryanair Havayollarına ait bir yolcu uçağını 'bomba ihbarı' iddiasıyla zorla indirerek uçakta bulunan muhalif gazeteci Roman Protasevich'i gözaltına almasına dünya ülkelerinden tepki geldi.

Sivil bir yolcu uçağının savaş uçakları tarafından inişe zorlanmasını ve bir gazetecinin gözaltına alınmasını kınayan ülkeler, Belarus'un hava sahasının kapatılması çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı "Belarus’tan yine endişe verici haberler geldi. Minsk’te Belaruslu gazeteci Roman Protaseviç gözaltına alındı. Belarus yönetimi ifade özgürlüğüne karşı bir saldırı daha gerçekleştirdi" diyerek gazetecinin serbest bırakılmasını istedi.

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Belaruslu muhalif gazetecinin gözaltına alınması için yolcu uçağının zorla Belarus’ta indirilmesi kabul edilemez. Bu, hareket özgürlüğü haklarının ağır bir ihlali ve ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Bundan sonra Belarus üzerinden uçan hiç kimse kendini güvende hissedemez. Yerli KGB sizi sadece ‘yanlış’ paylaşımlardan dolayı (sizi) tutuklayabilir. Ukrayna Belarus’a hava sahasını kapatmalıdır. Vatandaşlarımızın güvenliği söz konusu” şeklinde konuştu.

Belarus Hava Sahası Kapatılsın

 

ABD, Birleşik Krallık, Çekya Almanya, Letonya, Litvanya, İrlanda ve Polonya, Belaruslu muhalif gazetecinin alıkonulmasını kınayarak  Belarus’un hava sahasının kapatılması gerektiğini çne sürdü.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez tarafından yayımlanan ortak açıklamada, “Sivil bir Ryanair uçuşunu engellemek için savaş uçağının kullanılması, NATO ve AB üyesi olan iki ülke arasındaki rotada sergilenen korsanlık eylemidir. Bu pervasız hareket, yolcuları ve mürettebatı büyük bir tehlikeye attı.” diye kaydedildi. Yapılan açıklamada Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne (ICAO) söz konusu ihlali soruşturma çağrısı yapılırken, “ICAO açıklama yapana kadar Belarus’un örgütteki üyeliğini askıya almaya ve Belarus üzerinden yapılan tüm uçuşları yasaklamaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AB Konuyu Görüşecek

Avrupa Konseyi Sözcüsü Barend Leyts sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada konunun, bugün Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısında masaya yatırılacağını ifade ederek “Avrupa Konsey Başkanı Ryanair uçağının zorla Minsk’e indirilmesi konusunu gündeme getirecek. Bu toplantıda durum ve olası yaptırımlar ele alınacak” dedi.

Ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Belaruslu muhalif gazetecinin derhal serbest bırakılmasını talep ederek, “Bu kesinlikle kabul edilemez pervasız bir davranıştır. AB’li meslektaşlarımız olası sonuçları ele alacak” şeklinde konuştu.

belarus lukaşenko yönetimi zorla indirdi uçak uçaktaki uçakta bulunan gazeteci muhalif gazeteci gözaltına aldı dünya tepki ülkeler ukrayna abd birleşik krallık belarus hava sahası kapatılsın roman pratasevich