Belçika'da Hayvanların Acısız Kesilmesi için Bayıltma Zorunluluğu Getirildi: Müslümanlar ve Yahudiler 'Bu Bizim Din Özgürlüğümüzü Kısıtlar ve İnsan Hakları İhlalidir' Diyerek Tepki Gösterdi

TAKİP ET

Belçika'nın Flaman ve Valon Bölgelerinde hayvanların bayıltılmadan kurban olarak kesilmesinin yasaklanması kararı alınmıştı. 

Belçika'da hayvanların bayıltılmadan dini törenlerde kurban olarak kesilmesine yönelik yasak, hayvan hakları aktivistlerinin uzun süren çabalarının bir sonucu olarak gelmişti. Bununla birlikte, Müslüman ve Yahudiler tarafından, söz konusu yasağın milliyetçi siyasetçilerin göçmen karşıtı propaganda için uydurduğu bir kılıf olduğu iddia edilmişti. 

Belçika vatandaşları ile Müslüman ve Yahudileri temsil eden kuruluşlar, hayvanların acısız kesilmesi için bayıltma zorunluluğunun getirilmesine yönelik düzenlemeye itiraz etti. Söz konusu itirazda, hayvanların bayıltılmadan dini törenle kesilmesinin yasaklanmasının din özgürlüğünü kısıtladığı ileri sürüldü.

Strazburg'daki bir üst mahkeme Salı günü, Belçika'da hayvanların ibadet için önceden bayıltılmadan kesilmesine yönelik bölgesel yasakların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal etmediğine karar verdi.


Birçok AB ülkesinde eğitimli personel, veteriner veya yetkili bir kişinin gözetimi gibi belirli şartlar altında hayvanların anestezi olmadan kurban edilmesi yasal olsa da; İsveç, Slovenya ve Danimarka gibi bazı ülkelerde kesimden önce bayıltmanın zorunlu olduğu biliniyor. Avusturya, Letonya ve Slovakya gibi diğer ülkelerde ise bu işlemin kesiden hemen sonra veya kanama aşamasından önce yapılması gerekiyor.

belçika kurban kesme müslüman yahudi din özgürlüğü