Belçika Vizesi Nasıl Alınır? Belçika Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Belçika vizesi Schengen bölgesindendir. Yani alınan bir vize ile tüm Schengen üye ülkelerine giriş yapılabilmektedir. Schengen üyesi ülkeler Belçika dışında; Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polonya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Almanya'dır.

Belçika vizesi Schengen bölgesindendir. Yani alınan bir vize ile tüm Schengen üye ülkelerine giriş yapılabilmektedir. Schengen üyesi ülkeler Belçika dışında; Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polonya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Almanya’dır.

Belçika Batı Avrupa’da yer alan ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden biridir. Cermen ve Latinler arasında yer alan bir ülkedir. Kuzeybatıda Atlas Okyanusuna kıyısı vardır. Karada ise Fransa, Almanya, Hollanda ve Lüksemburg ile komşudur. Flemenkçe, Fransızca ve Almanca aktif olarak kullanılan dillerdir. Federal bir devlet yapısına sahiptir ve Almanya’ya komşu olan bölgede Almanca resmi dildir. Ülke içindeki bu çok dilli ve çok milletli yapı tarih boyunca çok fazla çatışmaya neden olmuştur. Ülkede 3 ana vilayetin oluşma sebebi de bu çatışmalardır.

Ülke okyanusal iklimlidir yani her mevsim yağışlıdır. Kışları sıcaklık ortalama 3 °C yazları ise 19 °C'dir. Ülke tarım için çok verimli topraklara sahip değildir anca buna karşın sanayileşmede çok ileridir. Sanayi Devrimi’ne ilk katılan ülkelerdendir ve günümüzde de dünyanın en gelişmiş 3 ulusundan biri olmasını buna borçludur. Ayrıca coğrafi olarak da ekonomi devlerinin arasında bulunması bu ülkenin kalkınmasına yardımcı olmuştur. Kişi başına düşen milli gelir ile zengin ülkeler arasındadır.

Başkenti Brüksel’dir. Yıllar önce bataklığın kurutulması ile oluşturulmuş bir şehirdir. Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi Brüksel’dedir. Brüksel ülkenin en çok göçmen barındıran şehridir. 1960’da ve 70’lerde Avrupa Birliği içinde en kolay vatandaşlık veren ülke olması nedeniyle ciddi bir göç aldı. Bu alınan göçler sonucu Brüksel’in halkının %29’u yabancı kökenlidir. Bu göç dalgası ile gettolaşma Brüksel’de yaygınlaşmıştır. Fas, Türk, Afrikalı semtleri vardır.

Belçika Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belçika vize başvurusu için yürütülen süreçte VFS Global sorumludur. Başvuru işlemleri ve belge toplama işleriyle konsolosluk ya da elçilikler ilgilenmez. Tüm yetki bu şirkete verilmiştir. Başvuru yaparken izlenmesi gereken yol:

Vize işlemleri için atılacak ilk adım vize hangi tür vizeye ihtiyaç olduğunu belirlemektir. Kısa süreli kalacaklar için Schengen ve uzun süre kalacaklar için Ulusal Vize olmak üzere iki çeşit vize var. Ancak bunlar da kendi içlerinde alınma amaçlarına göre ayrılıyorlar.

Hangi tür vize alınacağına karar verdikten sonra vize için form doldurulması gerekmektedir.

Doldurulan bu formlar artık elden doldurulmuyor. Direk Belçika Başkonsolosluğuna bağlı bir sistem üzerinden kayıt olunarak dolduruluyor.

https://visaonweb.diplomatie.be bu link üzerinden sisteme kişisel bilgilerle kayıt olup form doldurulduğunda başvuran kişiye bir barkod numarası veriliyor.

Daha sonra vize başvuru için belge ibrazı yapılırken VSF Global’e sadece bu barkodun teslim edilmesi yeterli oluyor.

Form doldurulduktan sonra alınacak vize türüne göre gerekli evraklar hazırlanmalı.

Eksiksiz tüm beyanları destekleyecek şekilde evraklar hazırlandıktan sonra VSF Global’den randevu alınması gerekiyor. Bu randevu online olarak https://visa.vfsglobal.com/tur/tr/bel/book-an-appointment bu link üzerinden yapılabilmektedir.

Bu randevunun temel amacı “biyometri vermek” olarak bilinen parmak izi ve fotoğraf çekimleridir.

Bu randevu sırasında ödenecek ücretler nakit ve Türk lirası olarak VSF Global’e ödenir. Fiyat listeleri kurdaki dalgalanmalardan etkilendiği için ve ek hizmet bedeli de alındığı için takip ederek gitmek gerekir.

Belçika Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Belçika vize başvuru formu artık tamamen online yapılmaktadır. Belçika Başkonsolosluğu’na bağlı sistemden kişisel bilgiler ile kayıt yapılıyor. Daha sonra buradan alınacak vize türü seçiliyor ve seçilen vizeye göre form dolduruluyor. Form online olarak doldurulup gönderildiğinde kişiye bir barkod kodu veriliyor. Onu kaybetmemek önemli. Çünkü tüm işlemler boyunca form yerine o kod kullanılacak. Tüm bu işlemler sadece https://visaonweb.diplomatie.be bu sayfadan yapılıyor. Elden form doldurmak ya da konsolosluktan doldurmak gibi fiziki form işlemleri artık yok.

Vize Çeşitleri Nelerdir?

Belçika vize türleri temelde iki gruba ayrılmıştır. 180 gün içinde 90 gün kalacak şekilde alınan tüm vizeler Schengen Vizesine tabiidir. Daha fazla sürecek tüm seyahatler için Ulusal Vize alınmak zorundadır. Alınacak vize türüne karar vermek belgeler açısından çok önemlidir. Her vize türü kendi içinde alınış amacını destekleyecek belgeler ister, burada çıkacak bir sorun vizenin alınamamasına sebep olur. Kısa Süreli Kalış Vize Türleri:

Turistik

Aile ve Arkadaş Ziyareti

Ticari/ Tır Şoförü

Kültür ve Spor Etkinlikleri

Belçika’da Evlenme

Birlikte Yaşama Vizesi

AB Vatandaşı Eşi( Belçika Vatandaşı Olmayan) Uzun Süreli Kalış Vize Türleri:

Aile Birleşimi Vizesi

Çalışma Vizesi/ AU Pair

Devlete ait bir yüksek eğitim kurumunda ya da üniversitede öğrenci ve stajyer vizesi

Özel Bir Eğitim Kurumunda öğrenci ya da stajyer vizesi

Single Permit

Belçika Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Belçika vizesi evrakları alınacak vize türü belirlendikten sonra en kısa sürede tamamlanmalıdır. Alınan evraklar mutlaka güncel ve geçerli olmalıdır. Seçilen vize türünü destekleyici nitelikte olmalıdır. Örneğin; ziyaret vizesi alınıyorsa ziyaret edilen arkadaştan garı resmi bile olsa bir davet mektubu, ziyaret edilen kişi hakkında bilgilere, nerede kalınacağının bilgisine yer verilmelidir. Turistik vize alınıyorsa ödemesi yapılmamış bile olsa bir otel rezervasyonu ya da uçak bileti belgeler arasına eklenmelidir. Bu tip destekleyici belgeler kişinin vize soruşturmasını çok daha rahat geçirmesini sağlar. Alınacak vize hangi tür olursa olsun mutlaka pasaport olmalıdır. Pasaport için kullanım sınırı 10 yıldır, daha eski pasaportlar ve bitmesine 3 aydan az kalmışlar kabul edilmez. Ayrıca pasaportun en az 2 sayfa boşluğu mutlaka olmalıdır.
Yukarıdakiler dışında alınacak vize türüne göre resmi evrak listelerinin linkleri:

Turistik: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/tourism-checklist-mar-2022.pdf

Arkadaş Ziyareti: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/friends-visit-checklist-jan-2022.pdf

Aile Ziyareti: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/family-visit-checklist-mar-2022.pdf

Ticari/ Tır Şoförü: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/business-checklist-mar-2022.pdf

Kültür Etkinlikleri: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/cultural-events-and-conferences-mar-2022.pdf

Spor Etkinlikleri: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/sport-checklist-mar-2022.pdf

Belçika’da Evlenme: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/marriage-in-belgium-checklist-mar-2022.pdf

Birlikte Yaşama Vizesi: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/cohabitation-belgian-or-foreigner-mar-2022.pdf

AB Vatandaşı Eşi( Belçika Vatandaşı Olmayan): https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/directive-jun-2022.pdf Uzun Süreli Kalış Vize Türleri:

Belçika Vatandaşı ile Aile Birleşimi: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/belcika-new-tr-apr-2022-updated.pdf

Belçika Vatandaşı Hariç Diğer Ülke Vatandaşları ile Aile Birleşimi: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/avrupa-birligi-new-apr-2022.pdf

Aile Birleşimi Sınırsız İkâmet: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/checklist-for-family-reunification-updated-list-apr-2022-updated.pdf

Çalışma Vizesi/ AU Pair: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/checklist-for-work-permit-updated-list-apr-2022-updated.pdf

Devlete ait bir yüksek eğitim kurumunda ya da üniversitede öğrenci ve stajyer vizesi: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/checklist-for-student-public-updated-list-apr-2022-updated.pdf

Özel Bir Eğitim Kurumunda öğrenci ya da stajyer vizesi: https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/checklist-for-student-private-updated-list-apr-2022-updated.pdf

Single Permit (Tek Giriş Vizesi) : https://www.vfsglobal.com/one-pager/belgium/turkey/turkish/pdf/single-permit-checklist-updated-apr-2022.pdf

Belçika Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Belçika vize ücreti konsolosluk tarafından alınmadığı için Türk Lirası cinsinden yetkili firmaya yatırılmak zorundadır. Bu zorunluluktan kaynaklı ödenecek vize harcına ek olarak firma ücretleri de ödenir. Firmanın sunduğu özel ek evde vize, form doldurma servisi gibi hizmetler hep ek ücrete tabiidir. Şimdi bahsedilecek ücretler bu ek ücretleri kapsamaz. Sadece harç bedelidir. Her başvuruda sabit 510 TL hizmet bedelini firma almaktadır. Aşağıdaki ücretler AB Vatandaşı Eşi olarak alınan vize hariç tüm kısa süreli vizeler için geçerlidir. Bu vizeden ücret alınmaz.

Yetişkin vizesi: 1600 TL

6-12 yaş arası çocuklar: 800TL

6 yaşından küçük çocuklar için ücretsizdir.

Gürcistan, Rusya, Sırbistan, Kosova, Ukrayna, Ermenistan, Bosna Hersek, Moldovya, Arnavutluk ve Azerbaycan vatandaşları için: 700TL Uzun süreli vizelerin fiyatları:

Aile Birleşimi Vizesi: Aile birleşimi vizesi - Belçika vatandaşı, Avrupa Birliği, EEA veya İsviçre vatandaşlığı olmayan kişilerin aile üyeleri vize ücreti öder. Bu ücret: 3600 TL’dir.

Çalışma Vizesi için Türkiye vatandaşlarından ücret alınmaz, geri kalan için 3600TL’dir.

Devlete ait bir yüksek eğitim kurumunda ya da üniversitede öğrenci ve stajyer vizesi Türkiye vatandaşlarından ücret alınmaz geri kalan için 3600TL’dir.

Özel Bir Eğitim Kurumunda öğrenci ya da stajyer vizesi için Türkiye vatandaşlarından ücret alınmaz. Diğer ülkelerin vatandaşları için 3600TL’dir.

Belçika Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Belçika vize başvurusu aynı zamanda Schengen bölgesini de kapsadığı için standart bir prosedür işler. Her Schengen vizesinde olduğu gibi bunda da bölgenin 90 gün içinde terk edileceğini ve orada kalıcı olma niyeti barındırmadığını ispat etmek gerekir. Bunun için alınmış belgelerin seyahat boyunca yanda taşınması, sınırda ya da ülke içinde olabilecek sorgularda işe yarar. Tıpkı bizde olduğu gibi orada da devriye polisleri ve güvenlik görevlileri vardır. Bu kişilerin güvenlik amaçlı sorular sorma ve işlem başlatma hakkı vardır.

Birlikte yaşama vizesi, yasal olarak birlikte yaşama hakkına sahip olmak isteyen ama henüz sahip olamayan kişiler içindir. Ülkeye giriş yapıldıktan sonra yasal olarak birlikte yaşam hakkına sahip olunursa bu durum partnerin ikamet ettiği bölgenin belediyesine bildirilmelidir. Bu başvuru da bulunan kişiler ilişkilerini de ispat etmeli ve ilişkinin istikrarlı olduğunu yasal olarak kanıtlamak zorundadır.

Belçika vizesi için yetkili kurum VSL Global şirketi, ülkenin başkonsolosluğu ve büyükelçiliğidir. Başka herhangi bir şirketin belgeleri teslim alma, biyometri alma gibi yetkileri yoktur. Bu işin dolandırıcılıklarına dikkat edilmelidir.

Başvuru sırasında kişiye verilen takip numarası ile vize işlemlerinin ne durumda olduğu online olarak takip edilebilir. Bu takibi yapmak olası bir aksaklıktan hızlı haberdar olmayı sağladığı için mutlaka yapılmalıdır.
Vize işlemleri sırasında Belçika pasaportu fiziki olarak alır. Vize onaylandıktan sonra anlaşmalı merkezden pasaport teslim alınmalıdır. Güvenlik amacıyla pasaport sahibinin kendisinin giderek teslim alması zorunludur. Bunun için de öncesinde randevu alınmalıdır.

Belçika Vizesi Neden Reddedilir?

Belçika vizesi ret nedenleri tüm Schengen vizelerinde olduğu gibi en çok belge eksikliklerinden ya da yanlışlardan kaynaklanmaktadır. Vize ret aldığında nedenlerini açıklayan bir e-posta gönderilir. Bu e-posta alınmadıysa ya da verilen bilgiler anlaşılmadıysa itiraz edilebilir.

Başvurular değerlendirilirken en çok dikkat edilen kısım kişinin ülkesine geri döneceğini ispat edebilmesidir. Buradaki aile bağlarını gösteren belgeler, çalışılan yerdeki istihdamı kanıtlayan sigorta dökümleri, maddi gelirleri gösteren maaş bordrosu, bankadaki paranın gidiş ve dönüş için yeterli olduğunun ispatı gibi durumlar çok önemlidir. Eğer görüşmeler sırasında kişinin maddi durumunun yetersiz olduğu düşünülürse ya da geri dönme niyeti olmadığından şüphelenirse vize verilmez. Özellikle son yıllardaki göçmen krizleri bu durumların daha da hassas incelenmesine sebep olmuştur.

Belçika Vizesi Kaç Günde Çıkar

Belçika vizesi onay süresi ortalama 15 gündür. Özel bir durum olursa süre 45 güne kadar uzayabilir. Burada bahsi geçen özel durum resmi tatiller, doğal afet ya da hava koşulları gibi olumsuzluklar, ek belgeler istenmesi gibi durumlar olabilir. Bu nedenle başvuru yaparken çok geç kalınmaması önerilir. Seyahat planından en erken 6 ay önce, en geç de 15 gün kala başvuru yapılmalıdır dense bile mümkünse 15 gün kalmadan önce başvurular yapılmalıdır. 15-45 gün arasındaki süre kısa süreli vize için geçerlidir. Uzun süre kalmayı kapsayan Ulusal Vize için süreçler 6 aya kadar uzayabilmektedir.