Belçika'da Sokaklara Emzirme Bankları Yerleştirildi

TAKİP ET

Belçika'nın Batı Flaman bölgesindeki Kortrijk şehri meydanına kadınların bebeklerini emzirmeleri için ayrılmış bir bank yerleştirildi.

Kadınların başkalarının yanında bebeklerini emzirmediğini ve bu konuda tabuların yıkılması gerektiğini düşünen Belçikalı yetkililer duruma el attı. Çocuk ve aile kurumu Kind en Gezin, Belçika'da emziren annelerin arttığını ancak tabuların buna rağmen yıkılmadığını belirterek şehre toplum içerisinde bebeğini emzirmek isteyen annelere özel bir bank yerleştirilmesini önerdi. Bebeklerini emziren annelere olumsuz tepkiler verilmemesi adına tasarlanan bank, pilot bölgelere yerleştirildi. 

Kind en Gezin tarafından yürütülen projenin sözcüsü Nele Wouters, "Ebeveynler çocuklarını büyütüyor ve onları beslemek kesinlikle bunun en önemli parçası" diyerek projenin önemine dikkat çekti. 

Annelerin çocuklarını beslemesinin normal karşılanması gerektiğini vurgulayan Wouters, “Alışverişte, caddede, evde, kütüphanede, trende veya lunaparkta… bir çocuk acıkırsa veya bir kadının göğsü dolmuşsa, o annenin çocuğunu besleyebilmesi ya da pompa kullanabilmesi tamamen normal olmalıdır" şeklinde konuştu. 

Emzirme Hakları Kanunla Korunuyor

Leda Devoldere tarafından tasarlanan bank, annelere bebeklerini emzirebilecekleri ve bebeklerinin altlarını değiştirebilecekleri bir güvenli alan sunuyor.  Üzerinde, ''Tüm memelere açık'' yazan bankta kadınlar için emzirme yerlerini gösteren bir harita oluşturuldu. Haritada kadınların bebeklerini emzirmeleri için özel olarak konumlandırılan banklar gösteriliyor. 

Belçika'da toplum içinde emzirmek kanunla korunuyor. Bebeğini emzirdiği sırada olumsuz bir tepki alan kadınların dava açma hakkı bulunuyor. 

belçika bebek emzirme bankı kadınlara özel alt değiştirme kortijk flaman