''Berat Albayrak Dönecek'' İddiası Bile Doların Yükselmesine Sebep Oldu

TAKİP ET

Reuters, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Berat Albayrak'ın yeniden kabinede görev alma olasılığının olduğunu iddia etti.

İstifa ettikten sonra hiçbir açıklama yapmayan ve ortadan kaybolan Berat Albayrak ile ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. Siyasete geri döneceği belirtilen Berat Albayrak için  AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı, Enerji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı görevlerinden birinin düşünüldüğü iddia edildi. 

Berat Albayrak ve ekibinin yapılacak AKP kongresinde güçlü bir şekilde yer alacağı, hatta kongre çalışmalarında Albayrak'ın şimdiden liste çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu belirtiliyor.

Reusters'in iddiasına göre, Erdoğan'ın Albayrak'ı savunmasının ardından, bu durum yatırımcılarda Albayrak'ın tekrar kabineye mi gireceği konusunda soru işaretleri yarattı.

Reusters'ın yayınladığı haberde, "Dolar/TL bir taraftan ABD tahvillerindeki yükseliş bir diğer taraftan ise Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan Merkez Bankası (TCMB) rezerv kayıplarına ilişkin tartışmalarla baskı altında. Dolar/TL geçen haftaki 6.9 seviyesinden bugün 7.1900'a kadar yükselmiş durumda'' denildi.

Uzun süredir gündemde olan kabine değişikliği söylentilerini yorumlayan yandaş bir kaynak ise ''Bazı yorulan bakanların değişimi'' notuyla Enerji Bakanlığı'na Albayrak'ın gelebileceğini belirtti.

Aynı kaynak, ''Son iki haftadır Albayrak'ın partide üst düzey bir görevde yer alması ya da Enerji Bakanı olarak kabinede yer alması gibi bir gündem konuşuluyor, çok da zemini yok denilemez" dedi.

Damat Geri Dönecek İddiası Döviz Kurunu Etkiledi

Uluslararası finans çevrelerinde tedirginliğe yol açan bu açıklamalarla birlikte, TL'nin yeniden ABD doları karşısında değer kaybetmeye başlaması dikkat çekti.

Geçtiğimiz cuma gününden bu yana yönünü yukarı çeviren dolar/TL, dün piyasaların kapanışına doğru 7,25 seviyesine kadar tırmandıktan sonra günü 7,17 düzeyinde kapattı. Kurda bugün 7,21-7,22 bandında yatay hareketler mevcut.

Euro/TL de 8,84'lerde işlem görüyor.

Erdoğan, Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı "Görevinden affettiğini" duyurmuştu. Ankara kulisleri, Erdoğan'ın Merkez Bankası döviz rezervinin eksiye indiğinden ilk kez haberdar olduğu, buna çok öfkelendiği ve bu nedenle ekonomi yönetiminde değişim için düğmeye bastığı iddialarıyla çalkalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, strateji değişikliğini reform söylemiyle desteklemesinin ardından da TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kazanmıştı.

berat albayrak damat dönecek dolar tl ekonomi