Berdimuhammedov, Babasının Acısıyla Emretti: Saçlarınızı Kesin

TAKİP ET

Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un babası, Nisan'da yaşamını yitirmişti. Bu ölümün ardından Berdimuhammedov, saçların kesilmesini emretti.

Uğurcan Yıldız'ın Independent Türkçe için derlediği habere göre babasının ölümünün ardından Berdimuhammedov, üst düzey erkek devlet memurlarına ve özel şirketlerin yöneticilerine saçlarını kesmeleri için bir emir verdi. Ayrıca bu kişilerden, Türkmenlerin geleneksel takkesini de takmalarını istedi.

ABD yönetiminin desteklediği Özgür Avrupa Radyosu'nun Türkmenistan Servisi'nin haberine göre devlet dairelerinde çalışan kadınların da siyah renkli şal takması zorunlu kılındı.

SSCB döneminde Türkmen hükûmetinde görev yapan emekli bir polis olan Melikkulu Berdimuhammedov, 18 Nisan'da 88 yaşında yaşamını yitirmişti. Bu ölümün ardından verilen "saçma kesme" emrinin, 40 gün boyunca geçerli olduğu öğrenildi.

Öte yandan ülkede sadece beyaz arabaların kullanılmasını isteyen Devlet Başkanı'nın, vefatın ardından yaptığı seyahatlerde siyah renkli araba kullandığı ortaya çıktı.

Altmış üç yaşındaki Devlet Başkanı Berdimuhammedov, 2020'nin sonlarında, başkent Aşkabat'ın kuzeyinde babasının adını verdiği bir köyün ve aynı adı taşıyan bir müzenin açılışını yapmıştı. Özellikle polis memurları ve aileleri için tasarlanan köy, tek katlı onlarca evden oluşuyor.

Türkmenistan'ın kurucu lideri Saparmurat Türkmenbaşı Niyazov'un 2006 yılında hayatını kaybetmesinin ardından cumhurbaşkanı seçilen Kurbankulu Berdimuhammedov'un asıl mesleği ise dişçilik. 1979'da Türkmen Devlet Tıp Enstitüsü Diş Hekimliği Fakültesini bitiren Berdimuhammedov, 1997'ye kadar çeşitli hastanelerde doktorluk ve üniversitede öğretim üyeliği yaptı.

Yaklaşık 20 yıllık tıp kariyerinin ardından farklı bir yol izleyen Berdimuhammedov, 21 Aralık 2006'da Niyazov'un cenaze töreninin yapılmasının ardından Meclis tarafından geçici lider olarak atandı. İki ay sonra ise altı rakibiiyle yarıştığı seçimden galip çıktı. Oyların neredeyse yüzde 90'ını alan Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanı oldu ve hâlen görevinin başında.

Kurbankulu Berdimuhammedov Gurbangulu Berdimuhammedov Melikkulu Berdimuhammedov Türkmenistan Devlet Başkanı saç kesme ölünün ardından saç kesme