Berkin Elvan Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı

TAKİP ET

Gezi Parkı eylemlerinde kafasına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesine ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı.

Gezi Parkı direnişi zamanında Okmeydanı'nda kafasına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan davasında 'olası kastla öldürmek' suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan sanık polis F.D. hakkındaki hükmün gerekçesi açıklandı.

303 sayfalık gerekçede 16 Haziran 2013 tarihinde meydana gelen olay nedeniyle yaklaşık 3 yıl sonra iddianame düzenlendiği ve yaklaşık 5 yıllık kovuşturma sürecinin sonunda karar çıktığı belirtildi. 

Gerekçede, sanık polis F.D'nin 'atışı sektirerek, hedef gözetmeksizin değil, nişan alarak ve yere paralel olarak yapıldığı, atış neticesinde eşzamanlı olarak maktulün yere düştüğü anlaşılmıştır' denildi. Kararda sanık polis F.D’nin ‘Göz Yaşartıcı Gazlar ve Gaz Maskelerini Kullanım Kursu’ aldığı, bu konuda deneyimli olduğu, sanığın savunmalarının suçtan ve cezadan kurtulmaya matuf, gerçeği yansıtmayan soyut savunmalar olarak kaldığı, sanığın aşamalarda kendi içinde tutarlı olmayan anlatımlarda bulunduğu, bu savunmalarının kamera kayıtları, tanık beyanları, bilirkişi raporları ve HTS kayıtları ile uyumlu olmadığı vurgulandı.

''Görev Suçu Kapsamında''

Sanık F.D.'nin yaptığı atışın İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde belirtildiğinin aksine 45 derecelik bir eğimle, hedef gözetmeksizin ve yere paralel olmayacak şekilde yapılmadığı, sanığın atış yaparken başını sağa doğru hafifçe eğerek, yere sektirmeden doğrudan atış yaptığı da kaydedildi.

Kararda, atışın herhangi bir kargaşa veya saldırı olmadığı halde yapıldığı belirtilerek, “Sanığın eylemi görevden kaynaklanan bir yetkinin veya takdir yetkisinin kötüye kullanılması ve işlenen suç ile görev arasında illiyet bağı olması nedeniyle görev suçu kapsamında olduğu” ifade edildi.

berkin elvan gerekçeli karar gezi parkı direnişi polis ateş