Berlin'de Libya'nın Geleceğini Belirleyecek Kritik Zirve

TAKİP ET

Libya'da iç savaşın geleceğini belirleyecek Libya konferansı Almanya'da gerçekleşti.

Berlin'de Libya'nın içinde bulunduğu durum ve geleceği ile ilgili önemli bir konferans düzenlendi.

NATO varlığının 11inci yılında içeride ve dışarıdaki aktörlerin ülkenin geleceğine karar vereceği konferansın gündeminde, geçici hükümetle gidilecek seçim ve konferansın en önemli gündem maddesi olan yabancı askerlerin çekilmesi yer aldı.

"Paralı Askerler Çekilsin"

Konferansta konuşan Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, “Libya’daki güvenlik konusu, paralı askerlerin ve siyasi yönelimli askeri güçlerin varlığı nedeniyle istikrarsız durumda” dedi. Dibeybe, ülkenin güneyi ve diğer bazı bölgelerde terör unsurları ve askeri güçlerin varlığı nedeniyle siyasi sürece ilişkin endişeler olduğunu söyledi. Libya Başbakanı Berlin’e, “Birinci Berlin Konferansında katılımcılar tarafından verilen taahhütleri yenilemek ve Libya’nın istikrarını, toprak bütünlüğünü, birliğini desteklemenin yanı sıra ülke halkı ve ulusal egemenliğinin korunması için en iyi çözümler üzerinde Libya’nın dostlarıyla ittifak sağlamak” için geldiğini kaydetti.

Savaşın dış aktörlerinden Rusya menşeili Wagner şirketine ait paralı askerlerin çekilmesi de talepler arasında. Rusya ise şirketle bağını reddediyor.

Adil Seçim Talebi

Aralık ayında yapılması planlanan seçimlere atıfta bulunan Dibeybe, “Önümüzde birçok zorluk var, ancak demokrasiye ulaşmak ve Libya halkına dürüst ve adil seçimler yoluyla temsilcisini seçme konusunda güven verilmesi için büyük bir fırsat var” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede geçici hükümetin 24 Aralık’ta seçime gitmesi bekleniyor. Ateşkesin 24 Aralık’a kadar sürebilmesi ve adil şartlarda bir seçim yapılabilmesi de konferansın gündem maddelerinden biriydi.

libya almanya berlin asker iç savaş konferans zirve