Beş Ülkeden Ortak Suriye Açıklaması

TAKİP ET

ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Suriye'de iç savaşın başlamasının onuncu yılında orta bir açıklama yayımlandı.

ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Suriye'de 10 yıldır devam eden iç savaşın başlamasının onuncu yıldönümünde ortak bir açıklama yayımladı. Siyasi çözüm vurgusu yapılan açıklamada "Trajedinin on yıl daha sürmesine izin vermeyeceğiz" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın imzasını taşıyan açıklamada Suriye rejimine yönelik eleştiriler de yapıldı.

Açıklamada "Suriye'de bu yıl içinde öngörülen devlet başkanlığı seçimleri ne serbest ne de adil olacak ne de Suriye rejiminin uluslararası ilişkilerinin normalleşmesinde bir ölçü oluşturacaktır. Olabilecek her türlü siyasi süreç, diasporada yaşayan ve yerinden olanlar dahil olmak üzere tüm Suriyelilerinin katılımını ve tüm seslerin duyulmasına imkan sağlanmasını gerektiriyor" ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu açıklamada "Kapsayıcı bir siyasi süreç ve Suriye halkına baskının sona ermesi yönünde belirgin adımlar atılması temel öneme sahiptir. Bu trajedinin bir on yıl daha sürmesine izin vermeyeceğiz. Cezasızlık bizim için kabul edilebilir değildir" denildi.

suriye iç savaş beş ülke ortak açıklama yapıldı ingiltere abd fransa almanya italya deklare açıklama bildiri 10 yıl yıldönümü