Betül Sayan Kaya'nın İBB'nin Binlerce Dolarıyla ABD'de Eğitim Aldığı Ortaya Çıktı

TAKİP ET

AKP'li Fatma Betül Sayan Kaya'nın İBB'nin binlerce dolar parasıyla ABD'ye yüksek lisansa gönderildiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, kar fırtınası esnasında İstanbul Büyükşehir Belediyesini hedefe koyan AKP'li Fatma betül Sayan Kaya'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesinin binlerce dolarıyla ABD'ye yüksek lisans eğitimi için gönderildiğini yazdı.

İBB Teftiş Kurulu, AKP Milletvekili Ravza Kavakçı'nın "2008 yılında İBB bünyesinde çalışan personele İBB yönetimi tarafından çalışanlardan uygun şartları taşıyanlara burslu olarak yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapma imkânı verileceği duyurusu yapıldı. (…) Nihayetinde, uygun adaylarla yapılan mülakatın ardından yurtdışı eğitimi için burs almaya hak kazanan 39 kişi arasında bulundum" açıklamasını mercek altına alarak söz konusu diğer 38 kişiyi araştırmaya başladı.

Terkoğlu, denetleme sonucunda Teftiş Kurulu Başkanı Abbas Yaşar'ın imzasıyla hazırlanan 30 Kasım 2021 tarihli ve İBB-297/11 sayılı raporda o dönemki adıyla Fatma Betül Sayan Boyacı'ya yani Fatma Betül Sayan Kaya'ya yurt dışı yüksek lisans eğitim sözleşmesi kapsamında İSBANK AŞ tarafından toplamda 85 bin 791 dolar ve 20 bin 289 lira ödendiğini aktardı.

İBB Suç Duyurusunda Bulundu

Rapora göre Sayan'a verilen "burs" konusunda 3 temel ihlal yapıldı. "'‘Ölüm ve eğitimin durumuna engel hastalık, sağlık kurulu kararı ile tespiti halinde sözleşme kendiliğinden ortadan kalkar, personel mecburi hizmet ve tazmin yükümünden kurtulur’ hükmü gereği, bursiyer tarafından sunulan sağlık raporlarının Sağlık Kurulu Raporu niteliğinde olmadığı anlaşıldığından, ilk sözleşmeye göre bursiyerin şirketin kendisi için üstlendiği masrafları tazmin etmesi gerekirken, bursiyer ile ek sözleşme yapılarak eğitim süresinin bir yıl daha uzatılmasının sözleşme hükümlerine aykırı olduğu...” belirtilen raporda, yurt dışı eğitim sözleşmesinin 7.5'inci maddesine göre eğitim sonrası yurda dönen personelin mecburi hizmet dışında hiçbir işte ücretli ya da ücretsiz olarak çalışamayacağı belirtilmesine karşın Fatma Betül Sayan Kaya'nın AKP'de birçok görev aldığı belirtildi.

Raporun hazırlanmasının ardından İBB, Fatma Betül Sayan Kaya'ya ödenen paranın geri alınması için dönemin İSBANK AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan'ın da aralarında bulunduğu 13 memur hakkında 6 Aralık'ta suç duyurusunda bulundu.

ibb suç duyurusu Fatma Betül Sayan Kaya abd dolar