Beyaz Saray: Biden, OPEC Kararı Sonrasında Suudiler İle İlişkileri Gözden Geçiriyor

TAKİP ET

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada OPEC+ grubunun petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararının ardından ABD Başkanı Biden'ın Suudi Arabistan'la ilişkileri gözden geçirdiği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini Kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

CNN'e konuşan Kirby, söz konusu karara ilişkin olarak, "Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi konusunda çok açık oldu. OPEC kararının ardından şu anda bu değerlendirmeyi yapıyor." dedi.

Biden'ın karar dolayısıyla hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Kirby, "Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerimizin nasıl olması gerektiği konusunda Kongre ile çalışmaya istekli." dedi.

Kirby, Biden'ın Kongre ile müzakereleri başlatmak için uzun süre beklemeyeceğini bildirerek, söz konusu kararın sadece Rusya-Ukrayna Savaşı açısından değil ABD'nin ulusal çıkarları açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Öte yandan, ABD'de Suudi Arabistan ile ilişkilere yönelik tepkiler devam ediyor.

suudi arabistan biden opec opec+ opec kararı