Beyaz Saray: İran'ı Dizginlemenin Yolu Diplomasi

TAKİP ET

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Tahran yönetimiyle masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti.

Psaki, günlük basın bilgilendirmesinde, İran ile nükleer anlaşma konusundaki son durumu değerlendirdi. Bu tür bir anlaşma için daima hazır olduklarını işaret eden Psaki, bu konuyu diplomatik yollarla halletmenin gerekliliğini vurguladı.

Psaki, "Açık olduğumuz şey, diplomatik müzakeredir ve bu konudaki görüşümüz şudur; İran'ın nükleer silaha sahip olmasını önlemenin en iyi yolu diplomasidir" ifadesini kullanarak bu sebeple Tahran ile masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti.

İran'ın "Gerekirse yüzde 60'a kadar uranyum zenginleştirebiliriz" şeklindeki açıklaması hatırlatılınca Psaki, şunları söyledi:

"İran, anlaşma koşullarını yerine getirmekten oldukça uzak ve bu durum son haftalarda değişmedi. Diplomasi, nükleer silaha erişmelerini önlemenin en iyi yolu ama bu demek değildir ki İran anlaşma koşullarını yerine getirmeyecek."

Sözcü Psaki, İran ile muhtemel diplomatik müzakereler konusunda Avrupa Birliği'nden (AB) gelecek davete icabet edeceklerini, İran'ın ise bu müzakerelere katılıp katılmayacağının henüz belli olmadığını bildirdi.

İran'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması konusuna da değinen sözcü, Tahran ile hem doğrudan hem de dolaylı yollardan bu konuyu görüştüklerini söylemekle yetindi.

 

ABD İran Diplomasi Nükleer Anlaşma