Beyaz Saray'da "Gizemli" Havana Sendromu Yıllar Sonra Yeniden Görüldü

TAKİP ET

Beyaz Saray çalışanlarının mustarip olduğu "Havana sendromu" olarak adlandırılan rahatsızlığın sebep olduğu iki gizemli vakanın araştırıldığı bildirildi. Hastalık, ilk olarak Küba'daki diplomatlarda görülmüştü.

CNN'in haberine göre ilk kez 2016'da Küba'da görev yapan diplomatlarda görülen ve "Havana sendromu" olarak adlandırılan gizemli rahatsızlığa ABD topraklarında da rastlandı.

Kişilerde baş dönmesi (vertigo) ve uykusuzluk (insomniya) gibi rahatsızlıklara yol açan hastalığın, Beyaz Saray'ın Ellipse adlı bölümünde görev yapan bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisini etkilediği bildirildi. Başka bir vakaya da Virginia eyaletindeki bir Beyaz Saray yetkilisinde rastlandığı aktarıldı.

CNN'e konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Amerikan kamu görevlilerinin sağlığının kendileri için öncelikli öneme sahip olduğunu ve söz konusu vakaların bu sebeple ayrıntılı bir biçimde araştırıldığını dile getirdi. Haberde ayrıca, Pentagon'un söz konusu olaylar hakkında bu ay başında Senato ve Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitelerini bilgilendirdiği de kaydedildi.

Havana Sendromu Nedir?

Kanada'nın Havana Büyükelçiliğinde görevli personelde, 2017 ilkbaharında "Havana sendromu" olarak adlandırılan gizemli bir rahatsızlığın yol açtığı baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülmeye başlamıştı.

ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğinde görevli 21 personelde de benzer şikayetler görülmüş ve bunun üzerine Washington yönetimi, 2017'nin Eylül'ünde bu ülkede bulunan ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmişti.

Küba'da görevliyken gizemli rahatsızlığa yakalanan Kanadalı diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Küba Hükûmeti ise ülkede görevli Amerikan diplomatların maruz kaldığı öne sürülen gizemli sonik saldırı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

Havana Sendromu Beyaz Saray ABD Küba Kanada diplomatlar vertigo insomnia insomniya Havana Büyükelçiliği Küba Büyükelçiliği ABD diplomatlari Amerikan diplomatlar