Beyaz Saray'dan Çin ve Rusya Açıklaması

TAKİP ET

Yeni Biden yönetiminde Beyaz Saray Sözcülüğü görevine getirilen Psaki, kendi dönemlerinde Çin'in ekonomik istismarlarına son vermek için yeni bir yaklaşım benimseyeceklerini kaydetti. Rusya'da yaşananlara dair ise Psaki, Putin Rejimine siyasi tutukluluklara son verme çağrısında bulundu.

ABD'de 20 Ocak'ta gerçekleşen yemin töreni ile göreve başlayan Joe Biden Başkanlığındaki yeni yönetimin Çin ve Rusya politikaları merak konusu olmaya devam ederken Beyaz Saray'dan sürecin nasıl seyredeceğine ilişkin sinyaller verilmeye başlandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği basın toplantısında bu yönde aldığı bir soruya cevaben "Biden, Çin ile ilişkilerde çok taraflı bir yaklaşım benimsiyor, buna şu anda Çin'e uygulanan gümrük vergileri de dahil. Biden, müttefiklerimiz, ortaklarımız ve Kongredeki Demokratlar ve Cumhuriyetçilerle koordinasyon içerisinde adımlar atmak istiyor" diye konuştu.

Çin'in ekonomik istismarını durdurma noktasındaki kararlılıklarını vurgulayan Psaki, "Çin ile ilişkilerimize sabırlı bir yaklaşım ile başlıyoruz" dedi ve sözlerini "Pekin şu anda güvenliğimizi, refahımızı ve değerlerimizi ciddi şekilde zora sokuyor. Bu nedenle de ABD'nin Çin'e yeni bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor" şeklinde sürdürdü.

Rusya'ya 'Siyasi Tutukluluklara Son Ver' Çağrısı

Beyaz Saray Sözcüsü, Rusya'da yaşanan olaylara dair de açıklamalarda bulundu. Psaki, Putin Rejimine yönelik ABD'nin çağrısını yineleyerek 'suikast girişimi başarıya ulaşmayınca tutuklanan' muhalif lider Alexei Navalny başta olmak üzere siyasi tutukluluklara son verilmesi gerektiği kaydetti.

Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşmeyi planlayıp planlamadığına ilişkin bir soru üzerine Psaki, "Şu anda böyle bir görüşme öngörümüz yok ancak Biden bu hafta Avrupa'dan ve diğer bölgelerden birçok lider ile telefon görüşmesi yapacak" bilgisini paylaştı.

beyaz saray sözcüsü abd jen psaki rusya çin demokratlar cumhuriyetçiler joe biden alexei navalny