Biden: Afganistan'daki 20 Yıllık Askeri Varlığımız Sona Erdi

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden Afganistan'dan geri çekilmelerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) adına açıklama yapan Merkez Kuvvetler Komutanı Kenneth McKenzie "Afganistan görevimizin nihayete erdiğini bildirmek için buradayım"  demişti.

McKenzie'nin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, "Son 17 günde, askerlerimiz ABD tarihindeki en büyük hava yoluyla taşıma operasyonunu gerçekleştirdi, 120 binden fazla vatandaşımızı, ailelerini, Afgan müttefiklerimizi tahliye ettiler" dedi.

Tahliye operasyonlarını gerçekleştiren ABD askerlerine yönelik övgü dolu sözler söyleyen Biden, "Şimdi, Afganistan'daki 20 yıllık askeri varlığımız sona erdi" açıklamasını yaptı.

"Komutanlarımız, askerlerimizin hayatını korumanın ve gelecek zamanda Afganistan'dan ayrılmak isteyen sivillerin ayrılışını güvene almanın en iyi yolunun askeri varlığımızı bitirmek olduğunu söyledi" diyen Biden, "Taliban güvenli geçiş için taahhüt verdi ve dünya bu taahhüttün tutulup tutulmadığını takip edecektir" ifadelerini kullandı.

Tahliyeler Kanlı Bitti

Tahliyeler sürdüğü esnada IŞİD'in Horasan grubu tarafından arka arkaya intihar saldırıları gerçekleştirilmiş, 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 170 insan hayatını kaybetmiş, 150'den fazla insan yaralanmıştı.

Bugün toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise Kabil Havalimanı'nın hızlı ve güvenli biçimde açılmasını talep eden bir kararı onaylamıştı.

Biden Afganistan'daki 20 Yıllık Askeri Varlığımız Sona Erdi