Biden: Amerika'nın Kaderi Hiç Olmadığı Kadar Kıyılarımızın Ötesiyle Bağlantılı

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, Geçici Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’ni yayımladı.

“Bugün Amerika’nın kaderi geçmişte hiç olmadığı kadar kıyılarımızın ötesindeki olaylarla bağlantılı” diyen Biden bunlar arasında Çin virüsü salgını ve ekonomik darboğazın yanısıra Çin ve Rusya ile artan çekişmeleri saydı. ABD’nin son yıllarda yitirdiği hegemonyayı yeniden kazanması için Biden’ın sığındığı kavram ise yine “demokrasi” oldu. ABD Başkanı bu konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Modelimizin, tarihin bir kalıntısı olmadığını ve sözümüzü gerçekleştirmenin tek yolunun bu olduğunu kanıtlamalıyız ve eğer demokratik ortaklarımızla güçlü ve güven içinde birlikte çalışırsak her türlü zorlukla başa çıkabiliriz.”

Ayrıca Biden “ABD bugünün meydan okumalarına yanıt verebilmek için kalıcı avantajlarını yenilemelidir. Ekonomik kurumlarımızı yeniden ve daha iyi inşa edeceğiz, uluslararası kuruluşlardaki yerimizi geri isteyeceğiz, değerlerimizi ülke içinde yükseltecek ve bütün dünyada onları savunmak için konuşacağız, bir yandan önce diplomasiyle liderlik ederken askeri yeteneklerimizi modernize edeceğiz ve Amerika’nın eşsiz müttefik ve ortaklık ağını yeniden canlandıracağız” dedi.

“Amerika’nın bütünleşmesi ve uluslararası işbirliğine ihtiyaç hiç olmadığı kadar büyük” diyen Biden, “Ancak dünya çapında demokrasiler, bizimki de dâhil, giderek daha fazla kuşatma altında” ifadesini kullandı.

ABD’nin en güçlü askeri varlığının Pasifik bölgesi ve Avrupa’da olacağını söyleyen Biden, belgede Çin’e karşı atacağı adımlara geniş yer verdi. Çin’in komşularını yakından desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Biden, Tayvan’ı ise “kritik bir ekonomik ve güvenlik ortağı” olarak niteledi ve bu ülkeyi Çin'e karşı desteklediklerini söyledi.

Ortadoğu’da ise ABD’nin askeri varlığını “doğru ölçüde” tutacaklarını dile getiren Biden, İran’a karşı bölgedeki müttefiklerini destekleyeceklerini söyledi. Biden ayrıca İsrail’in “güvenliğine” bağlılıklarının devam ettiğini de söz konusu belgeyle bir kere daha vurguladı.

Joe Biden ABD Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi Pasifik Rusya Çin Tayvan AB demokrasi Orta Doğu